ΚΥΠΡΟΣ

Άιντε για Κυπριακό: Πρόοδος επί συγκεκριμένων κεφαλαίων

Άιντε για Κυπριακό: Πρόοδος επί συγκεκριμένων κεφαλαίων

Περαιτέρω πρόοδο στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και του εδαφικού ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Εσπεν Μπαρθ Άιντε, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των ηγετών, που άρχισε στις 9:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 14:00, ο κ. Άιντε είπε ότι οι ηγέτες βρίσκονται τώρα σε ουσιαστικές συνομιλίες, συζήτησαν σε εποικοδομητικό κλίμα τα θέματα της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και του εδαφικού, πέτυχαν πρόοδο και ότι έδωσαν νέες κατευθύνσεις στους διαπραγματευτές τους για να προχωρήσουν στη διαδικασία, με συναντήσεις τρεις φορές τη βδομάδα.

Για τα ΜΟΕ είπε ότι συνεχίστηκε η ανταλλαγή ιδεών και οι ηγέτες αξιολόγησαν πού βρίσκεται η διαδικασία.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση πως θα βρεθούν πρακτικές λύσεις οι οποίες θα φέρουν πιο κοντά την ολοκλήρωση τους.

Ο κ. Άιντε είπε ότι οι ηγέτες θα συμμετάσχουν σε συζήτηση που διοργανώνεται από τα εμπορικά επιμελητήρια των δύο κοινοτήτων στις 8 Ιουλίου, καθώς και σε συνάντηση την ίδια μέρα με τους θρησκευτικούς ηγέτες, ενώ η νέα τους συνάντηση καθορίστηκε για τις 10 Ιουλίου.

Σύντομη αναφορά έγινε και στις οικονομικές προοπτικές οι οποίες θα προκύψουν από τη λύση.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Άιντε απάντησε ότι παραμένει εντυπωσιασμένος από την πρόοδο και ότι οι ηγέτες δεν συναντιούνται μόνο για καφέ αλλά μπαίνουν και σε θέματα ουσίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Άιντε δήλωσε ότι ήρθε στην Κύπρο αισιόδοξος και παραμένει αισιόδοξος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ ήταν ιδιαίτερα προσεχτικός στις δηλώσεις του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "υπάρχει πρόοδος αλλά δεν θα πω που".

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχετικές ειδήσεις