ΚΥΠΡΟΣ

Επεισόδια στο μνημόσυνο των Ισαάκ και Σολωμού

Επεισόδια στο μνημόσυνο των Ισαάκ και Σολωμού

Επεισόδια σε βάρος επισήμων προκάλεσαν σήμερα μέλη της «Χρυσής Αυγής» και του Ε.ΛΑ.Μ ( Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο) στο μνημόσυνο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από Τούρκους εξτρεμιστές το 1994.

Στο κοιμητήριο Παραλιμνίου μέλη του Ε.ΛΑ. Μ και της «Χρυσής Αυγής» προπηλάκισαν τους υπουργούς Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκο Κουγιάλη, καθώς και τους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και τοπικών φορέων.

Εκτός από ύβρεις και χαρακτηρισμούς, που εκτόξευσαν, σε κάποια στιγμή κινήθηκαν εναντίον των επισήμων και πέταξαν μπουκάλια με νερό, φωνάζοντας «προδότες», «ομοσπονδιακοί» και «αλήτες».

Προς στιγμήν το μνημόσυνο διακόπηκε και άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να προστατεύσουν επισήμους και κοινό. Χρειάστηκε η παρέμβαση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειου, και της μητέρας του ήρωα Τάσου Ισαάκ για να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων οι επίσημοι προπηλακίστηκαν από τα μέλη του ΕΛΑΜ και της Χρυσής Αυγής. Όταν ο υπουργός , Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος εκπροσωπούσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη κατάθεσε στεφάνι και προπηλακίστηκε, ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού πήρε το μικρόφωνο και τους ζήτησε να φύγουν από το χώρο.

Σε δηλώσεις τους μετά το μνημόσυνο οι δύο υπουργοί καταδίκασαν τα επεισόδια ως απαράδεκτα και ανάρμοστα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι εκπρόσωποί της, αλλά και εκπρόσωποι της Πολιτείας θα παρίστανται και θα τιμούν τη μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού στο εθνικό μνημόσυνο.

Τα επεισόδια καταδίκασαν με δηλώσεις τους ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος.

Καταδίκη από Ομήρου

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας και πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε: «Καταδικάζω με βδελυγμία τους σημερινούς τραμπουκισμούς στο εθνικό μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού. Η υπονόμευση της Δημοκρατίας, η μισαλλοδοξία και οι φασιστικές συμπεριφορές οδήγησαν στην προδοσία και την τραγωδία του 1974. Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τη δημοκρατική ομαλότητα από τους υπονομευτές της», αναφέρει ο κ. Ομήρου σε γραπτή του δήλωση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων