ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: 1η Σεπτεμβρίου η επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί

Κυπριακό: 1η Σεπτεμβρίου η επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί

Το κύριο θέμα της συζήτησης των διαπραγματευτών μετά τις διακοπές θα είναι το περιουσιακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του “Μπαϊράκ”, ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε ότι οι κ. Ναμί και Μαυρογιάννης θα συναντηθούν πέντε φορές μεταξύ 25 και 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου οι δύο ηγέτες θα έχουν την επόμενη συνάντησή τους.

Αναφερόμενος στη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ μετά την τελευταία συνάντηση των ηγετών ότι οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων στην επιτροπή περιουσιών που θα δημιουργηθεί θα είναι ίσοι σε αριθμό, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι από τη δήλωση του κ. Aιντε θα μπορούσε να εκληφθεί ότι σε αυτήν θα μπορούν να προσφύγουν “τόσο οι προηγούμενοι όσο και οι υφιστάμενοι χρήστες ενός ακινήτου”. Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δύο χρήστες θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση στην επιτροπή για τα δικαιώματά τους και αυτή θα προσπαθήσει να βρει μια λύση.

“Όπως έχει ανακοινωθεί, η επιτροπή για το περιουσιακό θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις αιτήσεις μέσω των μεθόδων της επιστροφής, της αποζημίωσης ή της ανταλλαγής, μέσα στα πλαίσια των κριτηρίων που πρέπει να συμφωνηθούν από τα δύο μέρη. Θέλω να υπογραμμίσω ένα θέμα: το να έχεις δύο ανθρώπους να διεκδικούν δικαιώματα σε ένα ακίνητο δεν σημαίνει ότι νίκη για τη μία πλευρά είναι απώλεια για την άλλη. Το καθήκον της επιτροπής θα είναι να ικανοποιηθούν τα δικαιώματα τόσο του προηγούμενου όσο και του σημερινού χρήστη μέσω κατάλληλων μεθόδων. Και οι δύο χρήστες θα είναι σε θέση να αποταθούν σε αυτή την επιτροπή και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους”.

Όσον αφορά τη συνάντηση των δύο ηγετών την 1η Σεπτεμβρίου, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι η ημερήσια διάταξη θα καθορισθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα των 5 συναντήσεων των διαπραγματευτών.

Επανέλαβε δε ότι το εδαφικό, ονόματα χωριών, ποσοστώσεις, χάρτες και οι συμφωνίες εγγυήσεων θα συζητηθούν στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ ikypros

Σχετικές ειδήσεις