ΚΥΠΡΟΣ

Αγία Νάπα: Αύξηση στις κρατήσεις τουριστών αλλά μείωση εσόδων

Αγία Νάπα: Αύξηση στις κρατήσεις τουριστών αλλά μείωση εσόδων

Ελαφρά αυξημένες είναι οι κρατήσεις τουριστών στα ξενοδοχεία της Αγίας Νάπας και της ευρύτερης περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου, ενώ την ίδια ώρα σημειώνεται σημαντική μείωση των εσόδων σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας και Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου Γιάννης Καρούσος, «υπολογίζαμε ότι η φετινή χρονιά θα ήταν η καλύτερη τουριστική μέχρι σήμερα. Ωστόσο, λόγω των εξελίξεων στη Ρωσία ξεκινήσαμε την τουριστική χρονιά δύσκολα, αφού μέχρι τον Απρίλιο αρκετές από τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Αγία Νάπα δεν είχαν καν συμβόλαια με τουριστικούς πράκτορες».

Ωστόσο, στη συνέχεια, «με τη συνεργασία, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και φυσικά της κυβέρνησης, την οποία ευχαριστούμε, καταφέραμε να δώσουμε κίνητρα, προκειμένου να γίνουν κρατήσεις από Ρώσους τουριστικούς πράκτορες. Επίσης, μεγάλα ξενοδοχεία έκλεισαν συμβόλαια με τουριστικούς πράκτορες άλλων ευρωπαϊκών αγορών, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε μικρή αύξηση στις αφίξεις τουριστών».

Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε, «παρατηρείται σημαντική μείωση στα έσοδα από τον τουρισμό, λόγω της ισοτιμίας του ρουβλιού με το ευρώ αφού λόγω των εξελίξεων στη Ρωσία, οι τουρίστες προερχόμενοι από τη Ρωσία έχουν χάσει το 30% περίπου της αγοραστικής τους αξίας».

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, συνέχισε, «διαδραμάτισαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφού τα τελευταία επεισόδια σε διάφορες χώρες όπως τη Τυνησία και την Τουρκία, τέθηκε από αρκετές χώρες, θέμα ασφάλειας των πολιτών τους, με την Κύπρο να αποτελεί ένα ασφαλή προορισμό. Θεωρούμε ωστόσο πως δεν είναι θετική εξέλιξη το να παίρνουμε τουρισμό από άλλες χώρες λόγω των διάφορων τρομοκρατικών και άλλων επεισοδίων σε γειτονικές μας χώρες».

Αυτό που επιθυμούμε, ανέφερε ο κ. Καρούσος είναι «να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν ούτως ώστε οι τουρίστες από διάφορες χώρες του κόσμου και όχι μόνο ευρωπαϊκές, να έρχονται στην Κύπρο για τα καλά που προσφέρει και όχι ως αντιστάθμισμα διαφόρων γεωπολιτικών εξελίξεων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε πως «γνωρίζαμε πολύ καλά ότι λόγω του προβλήματος στη Ρωσία θα υπήρχαν αρκετά άδεια ξενοδοχεία όχι μόνο στην Αγία Νάπα και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο. Ωστόσο αντί να μείνουμε με άδεια ξενοδοχεία προτιμήσαμε την πληρότητα τους αποδεχόμενοι χαμηλής ποιότητας τουρισμό, ελπίζοντας ότι θα μάθουμε από τα λάθη μας και δεν θα τα επαναλάβουμε».

Ένα σημαντικό λάθος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, εξήγησε, «είναι το γεγονός ότι αρκετοί ξενοδόχοι δέχονταν μόνο Ρώσους τουρίστες με αποτέλεσμα μόλις δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη αγορά, να τρέχουν να τα γεμίσουν με κόσμο. Το θετικό συμπέρασμα από τις δυσκολίες που είχαμε στην αρχή της τουριστικής χρονιάς είναι ότι οι ξενοδόχοι έχουν αντιληφθεί τα λάθη τους, έχουν μειώσει το ρίσκο με τους Ρώσους τουρίστες και έχουν ανοιχτεί σε άλλες αγορές».

Ερωτηθείς για τις προοπτικές του τουριστικού ρεύματος για το 2016 ο Γιάννης Καρούσος απάντησε πως «αυτές είναι πολύ καλές, αφού φαίνεται να υπάρχει ήδη αύξηση για κρατήσεις από την Βρετανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ελβετία και το Ισραήλ. Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός έπρεπε να δέχεται γύρω στα 4 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, δυστυχώς έχουμε παραμείνει σταθεροί τα τελευταία 15 χρόνια στα 2,3 με 2,4 εκατομμύρια άτομα».

Σημείωσε, επίσης, ότι «η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός δεν μπορεί να προσφέρει και ποιότητα και μειωμένες τιμές. Χιλιάδες κόσμου από τη Βρετανία, τις Σκανδιναβικές χώρες και άλλες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας ταξιδεύει με φτηνά πακέτα διακοπών σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ισπανία και η Ταΐλάνδη, προορισμούς τους οποίους η μικρή Κύπρος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί».

Ο μόνος τρόπος κατέληξε «για να ανταγωνιστούμε αυτούς τους φτηνούς προορισμούς είναι να προσφέρουμε στους ξένους επισκέπτες ποιότητα».

ΠΗΓΗ ikypros

Σχετικές ειδήσεις