ΚΥΠΡΟΣ

Τον Σεπτέμβριο το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης Ερωτοκρίτου

Τον Σεπτέμβριο το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης Ερωτοκρίτου

Στις 3 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη στο Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η συνέχιση της ποινικής υπόθεσης εναντίον του κ. Ερωτοκρίτου.

Όσον αφορά αφορά την υπόθεση για παύση του κ. Ερωτοκρίτου, το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε στις 26/6 να ορίσει την 3η Σεπτεμβρίου για κάποιες διευκρινήσεις και να δώσει χρονικό περιθώριο 3 εβδομάδων στον αιτητή Γενικό Εισαγγελέα να καταθέσει γραπτώς την αγόρευση του και 5 εβδομάδες στον καθ' ου η αίτηση Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα για την γραπτή αγόρευση και 10 ημέρες για απάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, μετά την κατάθεση των γραπτών αγορεύσεων και των διευκρινήσεων κατά την ακροαματική διαδικασία στις 3 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης της αίτησης και θα αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου, ο δικηγόρος του Βοηθού Γενικού Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Χρήστος Πουργουρίδης δήλωσε ότι ο πελάτης του αποποιείται του δικαιώματος να επιτελεί καθήκοντα αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου, επί της αίτησης για παύση του.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας μεταβαίνει σχεδόν καθημερινά στο Γραφείο του και ασκεί τα καθήκοντα του χωρίς να χειρίζεται τις ποινικές υποθέσεις τις οποίες του είχε αφαιρέσει ο Γενικός Εισαγγελέας και χωρίς να αναπληροί τον Γενικό Εισαγγελέα όταν αυτός απουσιάζει.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μύρων Νικολάτος κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία τόνισε την ανάγκη ταχείας αποπεράτωσης της υπόθεσης αυτής, ενόψει του μεγάλου ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται από την κοινωνία, σημειώνοντας ότι η δήλωση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ότι αποποιείται του δικαιώματος να ασκεί καθήκοντα αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα, διευκολύνει το έργο του Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ερωτοκρίτου στη γραπτή κατάθεση του που ανέγνωσε ενώπιον του Συμβουλίου στις 26/6 παραδέχθηκε ότι αυτά που είπε στη δημοσιογραφική διάσκεψη της 14ης Απριλίου στο “Χίλτον”, ήταν λάθος και ζήτησε μέσω του Συμβουλίου από το Γενικό Εισαγγελέα, τη σύζυγο του και όλη την οικογένεια του την ειλικρινή του συγνώμη για την οδύνη που τους προξένησε για τα όσα είπε υπό το κράτος της ισχυρής άποψης ότι όλα όσα προηγήθηκαν στην υπόθεση Providencia τού δημιούργησαν υποψίες για διάπραξη πιθανών ποινικών αδικημάτων από κάποιον εμπλεκόμενο, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια από ποιον”.

Στις 14 Σεπτεμβρίου η υπόθεση εναντίον Ερωτοκρίτου

Σε ό,τι αφορά την ποινική υπόθεση εναντίον του κ. Ερωτοκρίτου, η υπόθεση έχει οριστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου στις 09:00.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία στις 15/7, απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου και στους συγκατηγορούμενους του Ανδρέα Κυπρίζογλου, Παναγιώτη Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο, ως νομικό πρόσωπο, Andreas Neocleous & Co.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι δεν παραδέχθηκαν ενοχή σε καμιά από τις εννέα κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν.

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν δεκασμό δημοσίου λειτουργού, δωροληψία για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, δωροδοκία Οικείων Αξιωματούχων, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, συνωμοσία για ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και συνωμοσία προς καταδολίευση.

Όπως λέχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, στόχος του δικαστηρίου είναι η ταχύτερη εκδίκαση της υπόθεσης, γι' αυτό και οι ακροαματικές διαδικασίες θα είναι σχεδόν καθημερινές.

Πηγή: KYΠΕ

Σχετικές ειδήσεις