ΚΥΠΡΟΣ

Διαφωνίες για το οδόφραγμα Δερύνειας

Διαφωνίες για το οδόφραγμα Δερύνειας

Στην πρότασή της για χρήση του υφιστάμενου δρόμου προς την Αμμόχωστο, που περνάει δίπλα από τα Βαρώσια, επιμένει η ε/κ πλευρά, αναφορικά με τη διάνοιξη του οδοφράγματος στη Δερύνεια, προτάσσοντας πως πρόκειται για την «πιο ορθολογιστική λύση». Η τ/κ πλευρά έχει καταθέσει αντιπρόταση για εναλλακτική διαδρομή, εγείροντας θέματα ασφαλείας.

​Την ερχόμενη εβδομάδα κλείνουν τρεις μήνες από την ανακοίνωση των ηγετών για διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων σε Δερύνεια και Λεύκα, ως μέρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Το θέμα συζητείται στην Τεχνική Επιτροπή Διάνοιξης Οδοφραγμάτων, όπου έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δύο συναντήσεις.

Έγκυρη πηγή που έχει γνώση των ζητημάτων μίλησε στο ΚΥΠΕ αναφορικά με την πρόοδο στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και είπε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πιστεύει ότι δεν κινείται τίποτα, όμως «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε απατηλές προσδοκίες ότι όλα θα γίνουν αύριο». «Είμαστε ακόμη στην αρχή, έγιναν δύο συναντήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο».

Ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπάρχει εκτίμηση για κάποιο χρονοδιάγραμμα, καθώς τίθενται μια σειρά από τεχνικά και άλλα θέματα, που πρέπει να συζητηθούν. Επιθυμία της ε/κ πλευράς είναι η διάνοιξη «να γίνει αύριο» αν είναι δυνατόν, όμως στο θέμα της Λεύκας τίθενται τεχνικά θέματα, ενώ στη Δερύνεια πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα της τ/κ αντιπρότασης, με την οποία η ε/κ πλευρά διαφωνεί, συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη Δερύνεια, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά προκρίνει τον απευθείας δρόμο που οδηγεί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ως την πιο «εύκολη, ανέξοδη και ορθολογιστική επιλογή».

Η τουρκική πλευρά αντιπροτείνει μια εναλλακτική διαδρομή, η οποία όμως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, καθώς εγείρει θέματα ασφαλείας, όπως οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, η παρουσία φρουράς του κατοχικού στρατού και άλλα ζητήματα.

Η ε/κ πλευρά επιμένει στη λύση του απευθείας δρόμου και εκφράζει την ετοιμότητά της να αναζητήσει λύσεις στα ζητήματα ασφαλείας που θέτει η τ/κ πλευρά, για παράδειγμα με την κατασκευή περίφραξης, εκεί όπου χρειάζεται.

«Αν υπάρχουν ανησυχίες, όλες αυτές μπορούν μέσα στα πλαίσια της πρότασής μας να αντιμετωπιστούν», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, λέγοντας παράλληλα πως για το θέμα δεν έχει υπάρξει ακόμη κατάληξη.

Στη Λεύκα τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα, καθώς υπάρχει ο υφιστάμενος δρόμος, τίθενται όμως μια σειρά από τεχνικά και πρακτικά ζητήματα. Αυτά, δήλωσε η πηγή που γνωρίζει το ζήτημα, αφορούν συγκεκριμένα τη διαπλάτυνση του δρόμου, ο οποίος είναι πολύ στενός, ενώ η μορφολογία του εδάφους επιβάλλει ενδεχομένως την εκσκαφή της βουνοπλαγιάς.

Παράλληλα, έχει συζητηθεί και το θέμα του καθαρισμού της περιοχής από νάρκες, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις διάνοιξης οδοφραγμάτων, ένα θέμα όμως που εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ίδια πηγή ανέφερε, εξάλλου, ότι η ε/κ πλευρά θέτει στις συναντήσεις της Τεχνικής Επιτροπής το θέμα της διάνοιξης όλων των οδοφραγμάτων, όπως είναι τα Κόκκινα, το Πυρόι, η Αγλαντζιά, η περιοχή της Πύλης Πάφου και τα άλλα πιθανά σημεία διέλευσης που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο που καταρτίστηκε σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους Δήμους και Κοινότητες. «Τα συζητάμε όλα, θα προχωρήσουμε με όποιο είναι πιο εύκολο», είπε.

Χαρακτήρισε κατανοητές τις εκφράσεις απογοήτευσης από κάποιες κοινότητες, είπε όμως ότι η συζήτηση συνεχίζεται και για το θέματα της διάνοιξης και των υπολοίπων οδοφραγμάτων, σύμφωνα και με την ανακοίνωση των δύο ηγετών για τα ΜΟΕ, τον περασμένο Μάιο.

Η Τεχνική Επιτροπή Διάνοιξης Οδοφραγμάτων αναμένεται να έχει την τρίτη της συνάντηση στα μέσα Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα συνεχιστεί η συζήτηση για τον περαιτέρω χειρισμό των θεμάτων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις