ΚΥΠΡΟΣ

Συνάντηση Ομήρου με τον Πρόεδρο του Αραβικού Κοινοβουλίου στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση Ομήρου με τον Πρόεδρο του Αραβικού Κοινοβουλίου στη Νέα Υόρκη

Το Κυπριακό και το Μεσανατολικό, η δράση του ΙΚ και η μεταναστευτική κρίση ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου με τον Πρόεδρο του Αραβικού Κοινοβουλίου Ahmed Mohamed Al Jarwan στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων, οι εργασίες της οποίας έληξαν χθες 2 Σεπτεμβρίου 2015.

Οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν διακήρυξη με τίτλο «Η δημοκρατία στην υπηρεσία της ειρήνης και της αειφόρου ανάπτυξης: Οικοδομώντας τον κόσμο που θέλουν οι άνθρωποι».

Σε ανακοίνωση αναφέρεται κατά τη συνάντηση Ομήρου- Al Jarwan συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, το μεταναστευτικό και η δράση του «Ισλαμικού κράτους». Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και του Μεσανατολικού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Σε ό,τι αφορά στην ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από τη φυγή χιλιάδων προσφύγων από τις εστίες συγκρούσεων προς την Ευρώπη, τονίστηκε εκατέρωθεν η ανάγκη διεθνούς και πανευρωπαϊκής κινητοποίησης και δράσεων, προκειμένου να τεθεί τέρμα στο συνεχιζόμενο προσφυγικό δράμα. Μιλώντας για το «Ισλαμικό κράτος», οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η δράση του συνιστά απειλή για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Aljarwan για τις σημερινές εξελίξεις και αφού ευχαρίστησε για τη διαχρονική στήριξη του αραβικού κόσμου στους αγώνες του κυπριακού λαού για τερματισμό της κατοχής, υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία για συμμόρφωσή της προς τη διεθνή νομιμότητα, ώστε να εξευρεθεί λύση βασισμένη στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Συμφωνήθηκε, τέλος, η εγκαθίδρυση διμερών σχέσεων μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Αραβικού Κοινοβουλίου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις