ΚΥΠΡΟΣ

Λακκοτρύπης: Σε επενδύσεις Κινέζων στο Πεντάκωμο στοχεύει η Κύπρος

Λακκοτρύπης: Σε επενδύσεις Κινέζων στο Πεντάκωμο στοχεύει η Κύπρος

Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κινέζος Υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Wan Gang υπέγραψαν χθες Δευτέρα 13/9/2015, στη Λευκωσία, διμερή συμφωνία στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι στόχος της συμφωνίας είναι η ενίσχυση των σχέσεων και η διευκόλυνση ερευνητών, πανεπιστημίων και ακαδημαϊκών ινστιτούτων για την προώθηση της καινοτομίας.

Ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία «έρχεται σε μια πολύ καλή στιγμή για την Κύπρο, όπου η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τον διαγωνισμό για τη δημιουργία του επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου».

Ο διαγωνισμός για το πρώτο τεχνολογικό πάρκο στο Πεντάκωμο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, καθώς τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται στο τελικό στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο να υιοθετήσει καλές πρακτικές από την Κίνα, η οποία ήδη διαχειρίζεται 120 παρόμοια τεχνολογικά πάρκα, αλλά και να προωθήσει πιθανή εμπλοκή από κινεζικής πλευράς.

Ο κ. Wan Gang, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ανέφερε από την πλευρά του ότι μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του επιβεβαίωσαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση τις προτεραιότητες της διμερούς συνεργασίας στον τομές των πάρκων νέων τεχνολογιών και υψηλής τεχνολογίας.

Με τη ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και την αναδιαμόρφωση της βιομηχανίας, εναπόκειται σε εμάς να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους, ώστε να τους βοηθήσουμε να εκμεταλλευτούν τις γνώσεις τους και να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους, είπε ο Κινέζος Υπουργός.

Ως προς το κομμάτι αυτό, έδωσε έμφαση στα τεχνολογικά πάρκα, καθώς και στις πιθανές συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και εταιρειών, εκφράζοντας την ευχή το αποτέλεσμα τέτοιων συνεργασιών να βρει πρακτικές εφαρμογές στη βιομηχανία.

Όπως είπε ο κ. Wan Gang, προτεραιότητα δίνεται στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της ανανεώσιμης ενέργειας, των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας, της βιοτεχνολογίας και της νανοτεχνολογίας.

Είπε ακόμη ότι αργότερα εντός του έτους θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της επιτροπής που έχει συσταθεί για τη συνεργασία Κύπρου-Κίνας στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, στο Πεκίνο.

Ο Κινέζος Υπουργός υπενθύμισε τέλος τον μηχανισμό συγχρηματοδότησης που έχει συσταθεί μεταξύ Κίνας και ΕΕ και κάλεσε πανεπιστήμια της Κίνας, της Κύπρου και άλλων κρατών μελών της ΕΕ να επωφεληθούν.

Η Κύπρος διαθέτει κονδύλια ύψους 30 εκ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 από το κοινό ταμείο Κίνας-ΕΕ, τα οποία μπορούν να διατεθούν σε κοινά ερευνητικά προγράμματα. Οι χρηματοδοτικοί πόροι για την ερευνητική συνεργασία των δύο χωρών έχουν αυξηθεί από 4 εκ. που ήταν διαθέσιμα κατά την προηγούμενη περίοδο 2007-2013.

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις