ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος η πρώτη χώρα που στηρίζει ταμείο για τους πρόσφυγες

Η Κύπρος η πρώτη χώρα που στηρίζει ταμείο για τους πρόσφυγες

Με τη συμβολική εισφορά των €100.000 η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης που στήριξε δημόσια το ταμείο χρηματοδότησης υποδομών και πολιτικών για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, που συστήθηκε με πρωτοβουλία του Διοικητή της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) Ρολφ Βέντσελ.

«Η Κύπρος έθεσε ένα πολύ καλό παράδειγμα αλληλεγγύης και στήριξης στις κοινωνικές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και έστειλε ένα μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές», ανέφερε ο Διοικητής της CEB, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν, ύστερα από συνάντηση την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Εκφράζοντας την εκτίμησή του για αυτή την απόφαση που του ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο, ο Διοικητής της CEB ανέφερε, επίσης, ότι κάτι τέτοιο δείχνει την ισχυρή υποστήριξη της Κύπρου προς την Τράπεζα.

Ο κ. Βέντσελ επισκέπτεται την Κύπρο από τη Δευτέρα και είχε επαφές με διάφορους Υπουργούς, την Κεντρική Τράπεζα, το Δήμο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου με τους οποίους συζήτησε την πρόοδο των έργων που χρηματοδοτούνται από την Τράπεζα στην Κύπρο, καθώς και την πιθανότητα μελλοντικής συνεργασίας σε νέα έργα.

Αναφέροντας ότι η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει σειρά έργων στην Κύπρο, είπε ότι συζήτησε σήμερα με τον Πρόεδρο και τον ΥΠΟΙΚ έργα στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο μέλλον. Ο κ. Βέντσελ είπε ότι συζητήθηκαν έργα στον τομέα της παιδείας, ενώ υπάρχουν τρέχοντα έργα που ήδη χρηματοδοτούνται από την Τράπεζα, όπως η ανάπλαση του κέντρου της Λευκωσίας για τα οποία εκκρεμεί ακόμα η αποδέσμευση κάποιων δόσεων και επίσης κάποια έργα στον τομέα του περιβάλλοντος στη Λεμεσό.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι η CEB είναι ένας σημαντικός χρηματοδοτικός οργανισμός με μεγάλη σημασία για την Κύπρο, η οποία έχει διαχρονικά λάβει σημαντική στήριξη από αυτή την αναπτυξιακή τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως είπε, διάφορα κυβερνητικά τμήματα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με το Διοικητή ζητήματα που αφορούν όλο το εύρος της συνεχιζόμενης συνεργασίας την οποία η Κύπρος θέλει να συνεχίσει και να διευρύνει.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η CEB έχει ένα ειδικότερο ρόλο σε σχέση με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και υποδομών για διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων ή προσφυγικού ρεύματος.

Ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα και με την ευκαιρία της παρουσίας του Διοικητή στην Κύπρο έχει αποφασίσει την παραχώρηση δωρεάς €100 χιλιάδων προς την Τράπεζα, ειδικά για το σκοπό της δημιουργίας ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και υποδομών για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης.

«Είναι ασφαλώς ένα συμβολικό ποσό, το οποίο αποτελεί και μια χειροπιαστή επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος της Κυπριακής Κυβέρνησης αλλά και της αποφασιστικότητας των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να στηρίξουν την Τράπεζα», ανέφερε ο Υπουργός.

πηγη ΚΥΠΕ