ΚΥΠΡΟΣ

Ερευνα: Απογοητευμένοι με την Κυπριακή Δημοκρατία οι πολίτες

Ερευνα: Απογοητευμένοι με την Κυπριακή Δημοκρατία οι πολίτες

Στη νέα, τρίτη κατά σειρά, ετήσια έρευνα, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, οι Κύπριοι δίνουν στην ποιότητα της δημοκρατίας στην Κύπρο γενική βαθμολογία 5.3 από τα δέκα, όπως περίπου την βαθμολόγησαν (5.2) και την περσινή χρονιά.

Συγκριτικά με τις άλλες χώρες στον πλανήτη, την κατατάσσουν στην 73η θέση (από τις 167 χώρες), σε σχέση με την 76η θέση που της έδωσαν την περσινή χρονιά. Οι υποκειμενικές αυτές αξιολογήσεις των Ε/Κ είναι πολύ πιο αυστηρές από αυτές του Economist, που προβαίνει στις δικές του ετήσιες αξιολογήσεις της δημοκρατικότητας των διαφόρων κρατών, στη βάση πιο σύνθετων κριτηρίων. Τόσο στην περσινή όσο και στην φετινή δική του αξιολόγηση, ο Economist κατατάσσει την Κύπρο στην 42η θέση, με βαθμολογία 7.29 και 7.4 αντίστοιχα.

Είναι επίσης ενδιαφέρον το τι πιστεύουν οι Ε/Κ για την δημοκρατία στις υπόλοιπες χώρες: ενώ τείνουν να είναι αρκετά αυστηροί με τις χώρες της δύσης (π.χ. Σουηδία, Αμερική), αλλά και με την παραδοσιακή αντίπαλό μας, Τουρκία, τείνουν να είναι πολύ πιο επιεικείς με χώρες όπως η Ρωσία. Δεδομένα που καταδεικνύουν την σημασία των ιστορικών στερεοτύπων στον τρόπο που αξιολογούμε εαυτούς και τον κόσμο γύρω μας.

Η έρευνα με τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα έγινε και φέτος με αφορμή την 15η Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας.

Μερικά γενικά συμπεράσματα της νέας έρευνας είναι ότι οι Κύπροι στην πλειοψηφία τους:

> Πιστεύουν στη δημοκρατία, αμφισβητούν την Κυπριακή Δημοκρατία

> Θεωρούν ότι η δημοκρατία είναι προτιμότερη από άλλες μορφές διακυβέρνησης

> Πιστεύουν ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργούν καλά οι δημοκρατικοί θεσμοί

> Υποστηρίζουν στην Κύπρο δε χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία, αλλά ένα ισχυρό ηγέτη/Πρόεδρο, που να μπορεί να παρακάμπτει την Βουλή

> Θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερα τις σημαντικές αποφάσεις για την χώρα να τις έπαιρναν τεχνοκράτες ή εμπειρογνώμονες, αντί η κυβέρνηση ή οι πολιτικοί

Τον συντονισμό και την ανάλυση της έρευνας έκανε ο κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης.

πηγη ikypros.com

Σχετικές ειδήσεις