ΚΥΠΡΟΣ

Εκτός Νομικής Υπηρεσίας ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου

Εκτός Νομικής Υπηρεσίας ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου

To Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου αποφάσισε ομόφωνα την απόλυση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Για πρωτοφανή υπόθεση κάνει λόγο το Σώμα.

Την απόφαση για παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τα καθήκοντά του ως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος.

Την αίτηση για παύση του κ. Ερωτοκρίτου είχε καταθέσει ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Διαβάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην παρουσία του κ. Ερωτοκρίτου, ο κ. Νικολάτος ανέφερε ότι το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κρίνει ότι συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά τόσο σοβαρή που να δικαιολογεί την απόλυση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη περίπτωση παύσης Βοηθού Γενικός Εισαγγελέα με την κατηγορία της ανάρμοστης συμπεριφοράς και η απόφαση θεωρείται ιστορική για τα δεδομένα της Νομικής Υπηρεσίας.
H απόφαση κοινοποιείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος και τυπικά θα προχωρήσει στην παύση του κ. Ερωτοκρίτου.

Εξετάζει προσφυγή στο ΕΔΑΔ ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για προσβολή της απόφασης του Ανωτάτου, εξετάζει ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, όπως δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας. Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι θα μελετήσει με τους δικηγόρους του την απόφαση και θα πράξει ανάλογα.

«Καυστική» χαρακτήρισε την απόφαση του Ανωτάτου για παύση του Γενικού Εισαγγελέα, ο συνήγορος υπερασπιστής του Ρίκκου Ερωτοκρίτου Χρήστος Πουργουρίδης, προσθέτοντας ότι «δεν έχει σημασία ποιες φράσεις έχουν χρησιμοποιηθεί, αλλά σημασία έχει η ουσία της υπόθεσης και να εξετάσουμε ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ σε σχέση με το κατά πόσο έχει παραβιαστεί το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης».

Σημειώνεται ότι η απόφαση για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αποτελεί ιστορικό προηγούμενο, αφού παρόλο που το Σύνταγμα δίνει αυτή τη δυνατότητα, εν τούτοις κανένας Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δεν είχε προσφύγει προς το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας προηγουμένως για παύση Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Αποτελεί "παρθενική" εξέταση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος και για το Ανώτατο Δικαστήριο. Επομένως συγκεντρώνει νομικό ενδιαφέρον και από άποψη συνταγματικού δικαίου.

πηγη ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις