ΚΥΠΡΟΣ

Υπ. Εργασίας Κύπρου: Ευρωπαϊκά κονδύλια €130 εκατ. για την ανεργία

Υπ. Εργασίας Κύπρου: Ευρωπαϊκά κονδύλια €130 εκατ. για την ανεργία

Κονδύλι ύψους €130 εκατομμυρίων από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο θα καλύψει τα προγράμματα για μείωση της ανεργίας που θα εκπονήσει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2016, δήλωσε η αρμόδια Υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, τονίζοντας ωστόσο ότι και το 2016 ο στόχος του Υπουργείου θα είναι η μείωση της ανεργίας στους νέους και των μακροχρόνια ανέργων.

«Για το 2016 ανάλογα με τις ανάγκες, ναι υπάρχουν κονδύλια από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο γύρω στα 130 εκατομμύρια τα οποία πάλι ο στόχος είναι η στήριξη των νέων που για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι οι νέοι μας είναι το μέλλον και οι μακροχρόνια άνεργοι», ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα πεπραγμένα της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ).

Διευκρίνισε πως δεν μπορεί να λεχθεί από τώρα πόσοι άνεργοι θα καλυφθούν από τα προγράμματα αυτά, καθώς δεν έχει ακόμη καθοριστεί οι στόχοι του αριθμού ανέργων, αλλά και το ύψος της κάλυψης του μισθολογικού κόστους.

Παράλληλα, η κ. Αιμιλιανίδου ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο προγραμματίζει να εξαγγείλει και άλλα σχέδια μέχρι το τέλος του έτους. Σημείωσε πως ήδη έχουν εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχέδια που αφορούν τις ευάλωτες ομάδες, σχέδια φροντίδας, το σχέδιο με τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

«Έχουμε ήδη κάποια σχέδια που θα ανακοινώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου», πρόσθεσε η κ. Αιμιλιανίδου, διευκρινίζοντας ότι τα σχέδια φροντίδας θα καλύπτουν άνεργους, οι οποίοι θα καταρτιστούν για να γίνουν εγκεκριμένοι φροντιστές.

Εξάλλου, αναφερόμενη εξάλλου στις θέσεις που διατυπώνονται ότι παρά τα προγράμματα κατάρτισης δεν μειώνεται το ποσοστό της ανεργίας στους νέους, η Υπουργός Εργασίας προειδοποίησε ότι τα σχέδια που εφαρμόζονται δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας των νέων, διότι το Υπουργείο αποφάσισε να μην αφαιρούνται από το μητρώο ανέργων όσοι τοποθετούνται σε εργασία για σκοπούς κατάρτισης, έτσι ώστε να μην χάνουν την σειρά τους σε περίπτωση εξεύρεσης εργασίας, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείται σε άλλες χώρες της ΕΕ.

«Άρα οι αριθμοί θα μείνουν οι ίδιοι και θα δείτε ότι δεν θα διαφοροποιηθεί λόγω των σχεδίων», είπε.

Ενδεικτικά, ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Αντιπρόεδρος της ΑΝΑΔ και Διευθυντής Τμήματος Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μείωσε κατά 3 και 4 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό ανεργίας αξιοποιώντας τα προγράμματα κατάρτισης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις