ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Αναστασιάδης-Ακιντζί διαφωνούν για τη διζωνικότητα

Κυπριακό: Αναστασιάδης-Ακιντζί διαφωνούν για τη διζωνικότητα

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν...ότι διαφωνούν, μετά τη τετράωρη χθεσινής τους συνάντηση αλλά και του δείπνου που ακολούθησε σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη.

Ο Ακιντζί φέρεται να επέμενε στις θέσεις του περί μόνιμων παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο όπως επίσης και το θέμα της πληθυσμιακής και εδαφικής πλειοψηφίας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τις απορρίπτει ενώπιον του.

Οι δύο διαπραγματευτές, δεν ολοκλήρωσαν την καταγραφή των αποκλίσεων σε κοινό έγγραφο και στόχος πλέον είναι αυτό να γίνει μέχρι την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έϊντε, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμα σοβαρή δουλειά ενώπιον τους και επανέλαβε τη δέσμευση για εντατικότερο ρυθμό στις διαπραγματεύσεις. Έκανε επίσης λόγο για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα, στα οποία καταγράφονται διαφορές και πρόσθεσε πως δόθηκαν οδηγίες στους διαπραγματευτές για το πώς θα συνεχίσουν.

Μετά τη συνάντηση, σε μια κίνηση ένδειξης της βούλησης που υπάρχει για διατήρηση της ‘δυναμικής’ των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί σε δείπνο σε εστιατόριο που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη.

Στο δείπνο παρακάθησαν, επίσης, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Eπιβεβαιώνει η Κυβέρνηση τη διαφορά για τη διζωνικότητα

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε πως υπάρχει διαφορετική αντίληψη και ερμηνεία της διζωνικότητας. Η συζήτηση είπε θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες σε επίπεδο διαπραγματευτών μέχρι την επόμενη συνάντηση της 30ης Οκτωβρίου.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/kypriako/275054/kypriako-diafonoun-akoma-kai-gia-ti-dizonikotita#.dpuf

Σχετικές ειδήσεις