ΚΥΠΡΟΣ

Ομήρου: Σύσταση επιτροπής από πρώην ανώτατους δικαστικούς για καταπολέμηση της διαφθοράς

Ομήρου: Σύσταση επιτροπής από πρώην ανώτατους δικαστικούς για καταπολέμηση της διαφθοράς

Την ανάγκη συγκρότησης μιας εθνικής στρατηγικής για την εξάλειψη της διαφθοράς και της διαπλοκής, καθώς επίσης και τη σύσταση μιας ανεξάρτητης αρχής, η οποία με αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο να διερευνά τις υποθέσεις διαφθοράς, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του στην ημερίδα με θέμα “Θεσμοί σε κρίση - Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς”, που διοργάνωσε το ΔΗΚΟ, στη Λευκωσία.

Μια επιτροπή, αποτελούμενη από πρώην ανώτατους δικαστικούς, θα μπορούσε να διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική και να προτείνει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις”, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι “οι πολίτες αναμένουν και απαιτούν 43J/+MJU+-+αποκατάσταση της πολιτικής αξιοπιστίας, της εντιμότητας και της ηθικής στην πολιτική. Απαιτούν πρωτοβουλίες για μια συνολική αναγέννηση της κοινωνίας, των θεσμών και των εθνικών προοπτικών”.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη ότι “το πολιτικό σύστημα οφείλει να λάβει το εκκωφαντικά ηχηρό μήνυμα των πολιτών. Να μην αρνούμαστε και να μην απεκδυόμαστε ευθυνών. Να υποβληθούμε στην αναγκαία αυτοκριτική που είναι το πικρό μεν, πλην όμως αναγκαίο φάρμακο για τη θεραπεία”.

“Οι ευθύνες πρέπει να αναζητούνται στη βαθμιαία φθορά του πολιτικού συστήματος, στην αναποτελεσματικότητα της πολιτικής διαδικασίας, στις λειτουργίες των πολιτικών φορέων, σε φαινόμενα διαφθοράς και ατιμωρησίας, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και ότι οι αλλαγές είναι αδήριτη επιταγή καθώς για την Κύπρο δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ο κ. Ομήρου είπε ότι “ή θα προχωρήσουμε τώρα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές ή θα προχωρήσουμε σε ένα δρόμο χωρίς γυρισμό, με τελική κατάληξη ένα κράτος αναποτελεσματικό και παράλυτο και ένα πολιτικό σύστημα απαξιωμένο, χωρίς επαφή με την κοινωνία”.

Αναφέροντας επίσης ότι “στην Κύπρο, η αποδοκιμασία και η απαξίωση φθοροποιών φαινομένων στη δημόσια ζωή γίνεται κατά κανόνα με κηρύγματα ηθικολογίας και γενικόλογες ρητορείες που συνήθως συνιστούν υποκριτικές υπεκφυγές”, ο κ. Ομήρου είπε ότι “αυτό που χρειάζεται είναι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, δημοκρατικός έλεγχος και κοινωνική λογοδοσία. Αναμόρφωση του κράτους για να είναι υπηρέτης του πολίτη”.

“Σύγκρουση ολομέτωπη με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη σήψη στη δημόσια ζωή. Σύγκρουση με κάθε κατεστημένο που νέμεται ασύδοτα τη θέση του σε βάρος των συμφερόντων του λαού”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Καθιέρωση, συνέχισε, νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων που θα εγκαθιδρύουν τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και αδιαπέραστους αμυντικούς μηχανισμούς απέναντι σε επίδοξα τρωκτικά του δημοσίου χρήματος.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στα διάφορα μέτρα που έλαβε η Βουλή για πάταξη της διαφθοράς και πρόσθεσε ότι παρ’ όλο που έχει θεσπιστεί ένα εκτενές νομοθετικό πλαίσιο για καταπολέμηση της διαφθοράς, εξακολουθεί να υπάρχει πεδίο για βελτίωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ανάγκη εφαρμογής ενός βελτιωμένου μηχανισμού δημοσιοποίησης, αλλά και ελέγχου των στοιχείων των πολιτικών, των κρατικών αξιωματούχων και των υψηλόβαθμων δημόσιων υπαλλήλων.

Σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά στο ασυμβίβαστο, επειδή ο νόμος αυτός παρουσιάζει κενά έχει ανατεθεί, στη βάση απόφασης της Σύσκεψης του Προέδρου και των Αρχηγών και Αντιπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σε εξωτερικό συνεργάτη η διενέργεια μελέτης των προνοιών του και η υποβολή εισηγήσεων για βελτίωση και ενίσχυση του νόμου αυτού.

πηγη sigmalive.com

Σχετικές ειδήσεις