ΚΥΠΡΟΣ

Total: Γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ

Total: Γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ

Στο τεμάχιο «11» της Κυπριακής ΑΟΖ θα ξεκινήσει το συντομότερο γεωτρήσειςη γαλλική TOTAL.

Ηδη βρίσκεται στην Κύπρο ομάδα της εταιρείας για να επισπεύσεις τις διαδικασίες για τις απαιτούμενες άδειες.

Μάλιστα, έχει προγραμματίσει και αμέσως μετά δεύτερη γεώτρηση στις παρυφές του υποθαλάσσιου όρους του «Ερατοσθένη», όπου πιθανότατα εκτός από φυσικό αέριο θα αναζητήσει και πετρέλαιο.

Η κάθοδος της ομάδας στελεχών που θα προετοιμάσουν τη γεώτρηση, θα συμπληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και επικεφαλής τους είναι ο νέος διευθυντής τους στην Κύπρο.

Όπως έγραψε η εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος» ο προηγούμενος διευθυντής, που επέμενε σε αποχώρηση της TOTAL από τα «10» και «11» ως τεμάχια που δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον, μετά την ανακάλυψη του «Ζορ» από την ΕΝΙ αφυπηρέτησε πρόωρα από τον γαλλικό κολοσσό.

Ο νέος διευθυντής έχει στόχο να πετύχει να εξασφαλίσει όλες τις άδειες και εγκρίσεις που απαιτούνται – υπουργείο Εργασίας, Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, υπουργείο Ενέργειας κ.τ.λ – όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Και κυρίως πριν τον Φεβρουάριο, οπότε και λήγουν τα δικαιώματα της TOTAL στο τεμάχιο «11». Αν προχωρήσει μέχρι τότε σε γεώτρηση, θα αποκτήσει σημαντικά δικαιώματα ανανέωσης της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της εφημερίδας, την πρόθεση για πραγματοποίηση γεώτρησης σύντομα είχε συζητήσει η ηγεσία της TOTAL κατά την επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακοτρύπη στο Παρίσι, ωστόσο ο υπουργός είχε επισημάνει ότι θα περιμένει και τις προβλεπόμενες ενέργειες.

Τα τεμάχια «10» και «11» είναι τα πλέον περιζήτητα από εταιρείες υδρογονανθράκων που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην περιοχή και έχουν τα σχετικά γεωλογικά δεδομένα, άρα και τη δυνατότητα της αναδιαμόρφωσης του γεωλογικού χάρτη της Κυπριακής ΑΟΖ, με βάση τα ανατρεπτικά δεδομένα της γεώτρησης της ΕΝΙ στο «Ζορ».

Το τεμάχιο «10» η TOTAL το επέστρεψε στην Κυπριακή Δημοκρατία ως «αδιάφορο» ενώ για το «11» είχε συμφωνηθεί να προχωρήσει σε συμπληρωματικές έρευνες – κυρίως γύρω από τον «Ερατοσθένη», με την άδεια της να λήγει τον Φεβρουάριο 2016, δηλαδή σε τέσσερις μήνες.

ΠΗΓΗ philenews.com

Σχετικές ειδήσεις