ΚΥΠΡΟΣ

Guardian: Συγκλονιστικό βίντεο για τους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την Κύπρο στη Δεκέλεια

Guardian: Συγκλονιστικό βίντεο για τους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από την Κύπρο στη Δεκέλεια

Για «χαοτικές» σκηνές στη βρετανική βάση της Δεκέλειας με πρωταγωνιστές πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από το Ακρωτήρι της Κύπρου, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαμονής τους, κάνει λόγο αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian.

Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από βίντεο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας που δείχνει μεταξύ άλλων έναν πρόσφυγα να απειλεί ότι θα κρεμαστεί, διαμαρτυρίες προσφύγων στην περίφραξη της βάσης, έναν πρόσφυγα να φωνάζει «είμαστε άνθρωποι, όχι ζώα» και έναν 12χρονο να λέει ότι κάνει κρύο και ότι δεν έχει παπούτσια να φορέσει.

Η Guardian σχολιάζει ότι οι αξιωματούχοι του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας τελούν υπό πίεση καλούμενοι να επιλύσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το καθεστώς των κατά βάση Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων που ζουν στη Δεκέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι 114 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 28 παιδιά, έφτασαν στην ακτή της βάσης Ακρωτηρίου προ δύο εβδομάδων. Αρχικά οι βρετανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι ο χειρισμός των υποθέσεων των ανθρώπων αυτών ήταν αρμοδιότητα και ευθύνη των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να παραδεχθούν όμως αργότερα ότι η συμφωνία του 2003 ορίζει ξεκάθαρα πως οι υπηρεσίες της Δημοκρατίας συνδράμουν τις βάσεις στην εξέταση αιτήσεων ασύλου με το κόστος και την ευθύνη για τους πρόσφυγες να είναι της διοίκησης των βάσεων.

Το ρεπορτάζ, συνοδευόμενο από σχετική φωτογραφία, αναφέρει πως το περασμένο Σάββατο ομάδα προσφύγων στη Δεκέλεια έβαλε φωτιά στις σκηνές που έχουν διατεθεί για τη στέγασή τους.

Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Τάκης Νεοφύτου απέφυγε, σύμφωνα με την εφημερίδα, να σχολιάσει τις εικόνες από τη βάση Δεκέλειας που του παρουσίασε η Guardian, ωστόσο παραδέχθηκε πως οι άνθρωποι εκεί είναι «πολύ εκνευρισμένοι».

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να προβεί σε αναλυτικό σχόλιο για τα επεισόδια που αποκαλύπτει η εφημερίδα, παρατηρώντας ότι η μεταχείριση των προσφύγων στις βάσεις είναι καλή. «Είμαστε ενήμεροι για έναν μικρό αριθμό περιστατικών στις εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στην Guardian.

«Αυτοί που μένουν εκεί έχουν πρόσβαση σε φαγητό, στέγη, ιδιωτικότητα και επικοινωνίες, υπηρεσίες εγκεκριμένες από προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών που έχουν πραγματοποιήσει επίσκεψη και λένε ότι το επίπεδο υπερβαίνει άλλων ανάλογων εγκαταστάσεων. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις κυπριακές αρχές για να επιλύσουμε αυτήν την κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Η βρετανική κυβέρνηση δε θα επιτρέψει να ανοίξει μια νέα διαδρομή μεταναστών προς το Ηνωμένο Βασίλειο», κατέληξε ο εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας.

ikypros.com

Σχετικές ειδήσεις