ΚΥΠΡΟΣ

Υπόθεση Τρ.Κύπρου: Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση της Α.Προκοπίου για αξιόγραφα

Υπόθεση Τρ.Κύπρου: Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση της Α.Προκοπίου για αξιόγραφα

Ολοκληρώθηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η αντεξέταση της λειτουργού της Κεντρικής Τράπεζας Αργυρώς Προκοπίου, από το συνήγορο υπεράσπισης της Τράπεζας Κύπρου, ως νομικού προσώπου, στην υπόθεση εναντίον της Τράπεζας και άλλων πέντε πρώην διευθυντικών στελεχών της, με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 24 Νοεμβρίου, με νέο μάρτυρα κατηγορίας.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ο κ. Πολυβίου επικεντρώθηκε στις προσπάθειες της Τράπεζας Κύπρου για ανακεφαλαιοποίηση μετά και την άσκηση ανακεφαλαιοποίησης που έγινε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών το φθινόπωρο του 2011 και η οποία απεκάλυψε για την Τράπεζα κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους €1,56 δισ, για την κάλυψη του οποίου η Τράπεζα υπέβαλε στην Κεντρική Τράπεζα τον Ιανουάριο του 2012, έγγραφο στο οποίο ανέλυε τα σχέδια και τις ενέργειες στις οποίες θα προέβαινε μέχρι τις 30 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Η μάρτυρας κατηγορίας συμφώνησε με τον συνήγορο υπεράσπισης της Τράπεζας Κύπρου ότι η Τράπεζα κατέβαλλε προσπάθεια σε διάφορα μέτωπα για κάλυψη του κεφαλαιακού κενού, μεταξύ άλλων, με έκδοση υβριδικού αξιογράφου CoCo. Η κ. Προκοπίου είπε ότι η τελευταία φορά που συζητήθηκε το θέμα του CoCo, ήταν σε τηλεδιάσκεψη με την ΕΑΤ στις 12/6/12, κατά την οποία η Αρχή εξέφρασε τη θέση ότι το CoCo θα γινόταν αποδεχτό για σκοπούς κάλυψης του κενού μόνο αν αγοραζόταν από την Κυβέρνηση, και όχι από ιδιώτες επενδυτές.

Ο κ. Πολυβίου, παραπέμποντας στην κατάθεση της μάρτυρος και στην επιστολή Ηλιάδη στις 20/6 προς την ΚΤ στην οποία παρέθετε τις ενέργειες στις οποίες προέβη η Τράπεζα για μείωση του ελλείμματος ζητώντας παράταση έξι μηνών, είπε στη μάρτυρα πως φαίνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου κάλυψε το έλλειμμα του €1,56 δισ, αλλά εν τω μεταξύ, λόγω της γενικότερης κακής οικονομικής κατάστασης, της περαιτέρω μείωσης των ελληνικών ομολόγων και άλλων εξωγενών παραγόντων επισωρεύτηκαν νέα ελλείμματα, που σύμφωνα με την επιστολή Ηλιάδη, υπολογίζονταν στα €400εκ.

Υπέβαλε επίσης στη μάρτυρα ότι σε συνάντηση που έγινε στις 18/6 μεταξύ του τότε Διοικητή της ΚΤ Πανίκου Δημητριάδη και των στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, κ. Ηλιάδη, Αριστοδήμου και Αρτέμη, ο Διοικητής εισηγήθηκε σε περίπτωση που η Τράπεζα Κύπρου δεν κατάφερνε να καλύψει το κεφαλαιακό κενό, να ζητήσει παράταση αποστέλλοντας επιστολή. Παραπέμποντας ακόμα στην επιστολή Πουλλή προς την Τράπεζα Κύπρου τον Μάρτιο του 2012 στην οποία γίνονταν αποδεκτά τα σχέδια για κάλυψη του κεφαλαιακού κενού είπε στη μάρτυρα ότι η Κεντρική ήταν έτοιμη να εξετάσει και σχέδιο β, που ενδεχομένως κατά τον κ. Πολυβίου, να ήταν η εξασφάλιση παράτασης.

Η κ. Προκοπίου είπε ότι η επιστολή αναφερόταν σε σχέδιο β και ότι η Τράπεζα θα έπρεπε να βρει τρόπο να καλύψει το έλλειμμα. Ωστόσο εξήγησε πως δεν γνώριζε για τη συγκεκριμένη συνάντηση και ότι η αναφορά στην επιστολή για σχέδιο β δεν αφορούσε παράταση. Το θέμα της παράτασης, είπε, αφορούσε μόνο την ΕΑΤ η οποία καθόρισε τα χρονοδιαγράμματα κι έδωσε πολύ χρόνο στην τράπεζα να προβεί σε ενέργειες για κάλυψη του ελλείμματος.

Σε παρατήρηση του κ. Πολυβίου ότι η Τράπεζα Κύπρου είχε μικρό χρονικό ορίζοντα να καλύψει το τεράστιο κενό, με δεδομένο ότι η ΚΤ ενέκρινε το έγγραφο που απέστειλε η Τράπεζα τον Μάρτιο του 2011, η λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας διαφώνησε λέγοντας ότι η υποβολή των σχεδίων στην Κεντρική ήταν για να πειστεί ότι υπήρχε «λογική πιθανότητα» να καλύψει το έλλειμμα μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«Τίποτε δεν σταματούσε την Τράπεζα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε στις 26 Οκτωβρίου το έλλειμμα, να αρχίσει από τότε να ενεργεί για μείωση του ελλείμματος».

Είπε ακόμα ότι αν η Κεντρική πίστευε ότι οι δράσεις αυτές δεν θα ήταν αρκετές θα υποδείκνυε περαιτέρω ενέργειες, και ότι δεν είχε κάτι άλλον υπόψιν της για να κάμει η Τράπεζα με στόχο την κάλυψη του ελλείμματος.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο η μάρτυρας κατηγορίας αντεξετάστηκε και από τους συνηγόρους υπεράσπισης Δημήτρη Αραούζο και Κρις Τριανταφυλλίδη, ενώ οι Ευστάθιος Ευσταθίου και Ηλίας Στεφάνου υιοθέτησαν την αντεξέταση του κ. Πολυβίου, και η μάρτυρας επανεξετάστηκε από την Κατηγορούσα Αρχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις