ΚΥΠΡΟΣ

Η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται καταβολή αποζημιώσεων στην Κύπρο

Η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται καταβολή αποζημιώσεων στην Κύπρο

Παρά τις προειδοποιήσεις που έχουν σταλεί κατ' επανάληψη από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέχρι στιγμής η Τουρκία αρνείται πεισματικά να καταβάλει τα ποσά που έχει επιδικάσει το ΕΔΑΔ ως αποζημίωση για παραβιάσεις δικαιωμάτων περιουσίας.

Οι εκκρεμότητες αυτές, λόγω της τουρκικής στάσης, θα εξεταστούν εκ νέου σε σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στο Στρασβούργο. Η Επιτροπή Υπουργών είχε καλέσει τις τουρκικές Αρχές, με απόφασή της στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, όπως προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών που εκκρεμούν προς τους αιτητές.

Ωστόσο, καμιά εξέλιξη δεν υπήρξε έκτοτε προς αυτή την κατεύθυνση όπως φαίνεται και μέσα από τα μηνύματα που έχουν σταλεί προς την Επιτροπή από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Ένας εκ των αιτητών, ο πανεπιστημιακός Ανδρέας Ορφανίδης, με νέα επιστολή του, αναφέρεται στη συνεχιζόμενη καθυστέρηση από μέρους της Τουρκίας να πληρώσει τις αποζημιώσεις που έχει επιδικάσει το ΕΔΑΔ.

Στην περίπτωση του κ. Ορφανίδη έχουν συμπληρωθεί πέντε χρόνια από την απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία είχε ληφθεί στις 22 Νοεμβρίου 2010. Το Δικαστήριο επέβαλε στην Τουρκία να πληρώσει 400 χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση και οκτώ χιλιάδες ευρώ για έξοδα, καθώς επίσης και τόκους από την ημέρα λήψης της απόφασης.

Στην επιστολή του ο κ. Ορφανίδης σημειώνει πως «παρά τις προσπάθειες, αποφάσεις και το ενδιάμεσο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών, η πιο πάνω αποζημίωση που επιβλήθηκε από το ΕΔΑΔ παραμένει απλήρωτη».

Περαιτέρω εκφράζει τη θλίψη του γιατί «αυτές οι αποφάσεις και το ενδιάμεσο ψήφισμα έχουν μόνο θεωρητικό παρά πρακτικό αντίκτυπο», ως προς την υποχρέωση της τουρκικής κυβέρνησης να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση.

Ο Ανδρέας Ορφανίδης ζητά και καλεί την Επιτροπή Υπουργών «να ασκήσει πλήρως τις εξουσίες και τη δύναμη που της παρέχουν οι σχετικές Ευρωπαϊκές Συνθήκες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και να λάβει πιο πρακτικά και αποτελεσματικά μέτρα και δράση» προκειμένου να εκτελεστεί από πλευράς Τουρκίας η απόφαση του ΕΔΑΔ.

Τέλος σημειώνει πως «είναι καιρός η Επιτροπή Υπουργών να προχωρήσει από τη θεωρητική στην πρακτική στάση» σε σχέση με τη δική του υπόθεση αλλά και όλες τις άλλες που εντάσσονται στην ομάδα προσφυγών Ξενίδη-Αρέστη εναντίον Τουρκίας.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Σχετικές ειδήσεις