ΚΥΠΡΟΣ

Πύρινη κόλαση στην Κύπρο - Απομακρύνουν τους κατοίκους (pics + video)

Πύρινη κόλαση στην Κύπρο - Απομακρύνουν τους κατοίκους (pics + video)

Δεν έχει τέλος η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει την Κύπρο από το απόγευμα της Κυριακής (19/06) και στοίχισε τη ζωή σε δύο πυροσβέστες.

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η μάχη με την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει ημιορεινές περιοχές της Μεγαλονήσου και μετέτρεψε σε «κρανίου τόπο» πάνω από 15.000 στρέμματα πυκνού δάσους.

Δύο δασοπυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους, ενώ τρεις άνδρες που ήρθαν αντιμέτωποι με τη φονική πυρκαγιά, νοσηλεύονται τραυματισμένοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο ένας, μάλιστα, εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Αργά το απόγευμα η κατάσταση καλυτέρευσε στα χωριά Σπήλια και Κούρδαλι, αλλά παραμένει επικίνδυνη στα χωριά Αγία Ειρήνη και τα Καννάβια.

Η πυρκαγιά προκάλεσε μικρές ζημιές σε αυλές κατοικιών στις παρυφές της κοινότητας Ευρύχου και απειλήθηκαν δύο κατοικίες στο χωριό Κούρδαλι. Ισραηλινοί πιλότοι, που συμμετείχαν στην επιχείρηση, χαρακτήρισαν πάρα πολύ δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Υπό μια προϋπόθεση αποδεκτή βοήθεια με πτητικά μέσα από την Τουρκία

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την βοήθεια σε πτητικά μέσα από την Τουρκία στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς , νοουμένου ότι αυτή «θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη».

Την θέση αυτή διατύπωσε , σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο και ευχαρίστησε.

Ο κ. Ακιντζί , μετά από δήλωση του Τούρκου υπουργού Δασών και Υδάτων , επικοινώνησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και του την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνδράμει με πτητικά μέσα στην προσπάθεια για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Τρίτη ημέρα κόλασης στην Κύπρο - Τι μεταδίδει ο δημοσιογράφος Μαν. Καλατζής (vid)

cyprus3

Νωρίτερα, τα μέτωπα σε Σπήλια- Κούρδαλι και περιοχή Ασίνου, αναζωπυρώθηκαν το πρωί και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών οι επιχειρήσεις των χερσαίων και των εναέριων μέσων διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία, λόγω του πυκνού καπνού.

Τα δύο μέτωπα είναι πολύ κοντά στα χωριά Κούρδαλι, Σπήλια, Καννάβια και Αγία Ειρήνη, οι κάτοικοι των οποίων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους νωρίς το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει φτάσει ένα χιλιόμετρο πάνω από κατοικημένη περιοχή στο χωριό Κούρδαλι.

Δείτε φωτογραφίες από τα χωριά Σπήλια και Κούρδαλι στο Newsbomb.com.cy

Νωρίτερα σήμερα, είχε τεθεί υπό έλεγχο το δυτικό μέρος της μεγάλης πυρκαγιάς, στην περιοχή Ευρύχου-Πλατάνια αλλά το μέτωπο στην περιοχή Ασίνου συνεχίζει να καίει εκτός ελέγχου με τους κατοίκους να έχουν πανικοβληθεί καθώς άρχισαν να πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.

cyprus2

Εν τω μεταξύ, τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα απογειώθηκαν σήμερα το πρωί από τη Γαλλία προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, από αύριο Τετάρτη.

Όπως αναφέρει το Newsbomb.com.cy δύο πυροσβέστες μεταφέρονται το μεσημέρι, στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Δείτε βίντεο από τη μεταφορά του τραυματία:

Από εδώ ξεκίνησε η πύρινη κόλαση

Στη φωτογραφία που ακολουθεί, παρουσιάζεται το σημείο όπου ένα 12χρονο παιδί έπαιζε με αναπτήρα και ξηρά χόρτα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η φωτιά που εν ριπή οφθαλμού επεκτάθηκε στην πύρινη λαίλαπα που κατακαίει την Κύπρο.

cyprus1

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Γαλάτα για την αξιολόγηση της κατάστασης των πύρινων μετώπων στην περιοχή Σολέας από το Κέντρο Συντονισμού, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή των Υπουργών Γεωργίας, Νίκου Κουγιάλη και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνά Νικολάου.

Στο τέλος της σύσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης, δήλωσε ότι η σκέψη του στρέφεται προς τις οικογένειες των δύο δασοπυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους. Είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο, αύριο, θα επιληφθεί όλων των θεμάτων σχετικά με τις καταστροφές και τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. «Πέρα από το σπιτικό του υπάρχει και το περιβάλλον. Δεν επιτρέπεται σε κανένα να παραβιάζει τη νομοθεσία», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.com.cy

Ισχυρές οι δυνάμεις που «μάχονται» με τις φλόγες

Στο έργο αυτό παίρνουν μέρος -πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των υπηρεσιών αυτών- εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν δύο αεροσκάφη «Καναντέρ», δύο ελικόπτερα «Σούπερ Πούμα» της Ελληνικής Δημοκρατίας, τρία αεροσκάφη του Ισραήλ και δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων. Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο τα τρία αεροσκάφη που απογειώθηκαν νωρίτερα από τη Γαλλία καθώς κι ένα ακόμα από την Ιταλία.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στο έργο της κατάσβεσης είναι έτοιμη να βοηθήσει και η Ειρηνευτική Δύναμη.

Δύο τα θύματα της πυρκαγιάς

Μετά τον 49χρονο Α. Σ., ακόμη ένας δασοπυροσβέστης έχασε τη ζωή του από τη μάχη με τις φλόγες στην Ευρύχου.

Σύμφωνα με έγκυρες του newsbomb.com.cy, λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας (20/6) ο 44χρονος M. A. από τη Λακατάμεια, υπέκυψε στα τραύματα του στο χειρουργείο του νοσοκομείου.

Ο 44χρονος δασοπυροσβέστης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση μετά το μοιραίο αναποδογύρισμα νταλίκας, στο οποίο επέβαινε μαζί με τον Α. Σ. και ακόμη ένα δασοπυροσβέστη.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.com.cy

Οι επιχειρήσεις από αέρος είχαν σταματήσει στις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιουνίου και ξεκίνησαν πάλι με το πρώτο φως της μέρας.

Η Ελλάδα έχει συνδράμει με την αποστολή Super Puma και αεροσκαφών, ενώ αναμένεται να έρθουν τρία αεροσκάφη από Γαλλία και ένα από Ιταλία για να βοηθήσουν.

Η προσπάθεια κατάσβεσης συνεχίστηκε και τη νύχτα, με τη συνδρομή εθελοντών.

Φωτογραφίες και βίντεο από το newsbomb.com.cy και το ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις