ΚΥΠΡΟΣ

«Η Κύπρος ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

«Η Κύπρος ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα»
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους και ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητές του σε πλήρη αρμονία...

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του κράτους και ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αρμοδιότητές του σε πλήρη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τονίζει ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Μεγαλονήσου.

«Η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει μεγάλο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το στρατό κατοχής υπονομεύει την επίτευξη λύσης. Περιθωριοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τους εμποδίζει να απολαύσουν τα οφέλη της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ε.Ε.», επισημαίνει ο κ. Δελαβέκουρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών καλεί την Τουρκία, αντί για προκλητικές δηλώσεις, να υιοθετήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου.

Καλεί επίσης την Άγκυρα να καθοδηγήσει τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε τήρηση εποικοδομητικής στάσης που θα επιτρέψει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.