ΚΥΠΡΟΣ

Το πρώτο πόρισμα για την τραγωδία της Κύπρου

Το πρώτο πόρισμα για την τραγωδία της Κύπρου
Η επιτροπή διαπιστώνει ολιγωρία, αναβλητικότητα, αμέλεια...

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας της Κύπρου που ερευνά τα αίτια για την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευ. Φλωράκης», έβγαλε το πρώτο πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας.

Η επιτροπή διαπιστώνει ολιγωρία, αναβλητικότητα, αμέλεια και έλλειψη συντονισμού από άτομα και υπηρεσίες που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση του κατασχεθέντος φορτίου από το πλοίο «Μόντσιερστοκ», ενώ σημειώνεται ότι κατά τη λήψη της απόφασης για κατάσχεση και αποθήκευση του φορτίου στην Κύπρο θα έπρεπε προηγουμένως να είχε συνεκτιμηθεί η δυνατότητα της χώρας να διαχειριστεί το φορτίο.

Στο πόρισμα τονίζεται ακόμα ότι η απόφαση για εγκατάσταση του φορτίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», λήφθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή και εμπεριστατωμένη μελέτη εμπειρογνωμόνων και χωρίς να συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες που θα διασφάλιζαν τη δημόσια ασφάλεια και υγεία.

«Η επίκληση των πολιτικών λόγων φαίνεται να υπερτερούσε των ενδεχόμενων κινδύνων. Δε λήφθηκαν τα ενδεδειγμένα προσωρινά ή μόνιμα μέτρα ούτε και τα στοιχειώδη για τη σωστή φύλαξη ή αποθήκευση του φορτίου» αναφέρει το πόρισμα.

Όσον αφορά στις ευθύνες, η επιτροπή Άμυνας κάνει λόγο για «γενική άρνηση από άτομα που είχαν άμεση εμπλοκή, όχι μόνο να αναλάβουν το μέρος της όποιας ευθύνης ενδεχομένως τους αναλογεί για το συμβάν, αλλά να αναγνωρίσουν ότι οι ίδιοι είχαν συγκεκριμένη αρμοδιότητα για να προβούν σε ενέργειες ή να λάβουν μέτρα ή να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο χειρισμό διάφορων πτυχών του όλου ζητήματος.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»