ΚΥΠΡΟΣ

Αγριεύει η κατάσταση στην Κύπρο: Τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί τη γεώτρηση

Αγριεύει η κατάσταση στην Κύπρο: Τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί τη γεώτρηση

Μετά τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για «μέτρα» εναντίον «μονομερών» ενεργειών, η Άγκυρα έστειλε φρεγάτα δίπλα από το Οικόπεδο 11.

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο παρακολουθεί κάθε κίνηση του σκάφους West Capella που έχει αναλάβει να κάνει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL – ENI.

Την παρακολούθηση επιβεβαίωσαν με ανακοίνωσή τους οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπως μεταδίδει το Reuters. Προηγουμένως, την είδηση για την παρακολούθηση είχε μεταδώσει το τουρκικό κανάλι CNN Turk, λέγοντας πως πρόκειται για την φρεγάτα TCG Gökçeada (F 494).

Κοντά στο σημείο που σταθεροποιείται το πλωτό γεωτρύπανο West Capella βρέθηκε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush. Και μόνο η παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή, λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε πρόκληση των Τούρκων.

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλεε βορειοδυτικά του γεωτρύπανου και αργότερα βορειοδυτικά, εντός του FIR Λευκωσίας και της Κυπριακής ΑΟΖ, πάντα σε σχετικά κοντινή απόσταση από το γεωτρύπανο.

Σχετικές ειδήσεις