ΚΥΠΡΟΣ

Χαρίρι: Ο Λίβανος στηρίζει την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Χαρίρι: Ο Λίβανος στηρίζει την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, τόνισε ότι η κυβέρνηση του είναι «πλήρως προσηλωμένη στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χαρίρι, ο οποίος είχε το βράδυ του Σαββάτου (28/10) στην Λευκωσία συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε: «Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την πλήρη εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στηρίξει τις καλές υπηρεσίες του ΟΗΕ και ενθαρρύνει την εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο την επίτευξη ειρηνικής λύσης, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων».

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης», πρόσθεσε, «μου εξέφρασε την προσήλωση του στην επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Χαρίρι είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις ο πρωθυπουργός του Λιβάνου τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί δεύτερο σπίτι για τους συμπατριώτες του.

Χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη εξαιρετική και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του εκτιμά τα μέγιστα τις σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο, «η οποία είναι ο στενότερος Ευρωπαίος εταίρος του Λιβάνου».

Ανέφερε ότι κατά τις συνομιλίες τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Επίσης, μίλησε για την παγκόσμια ανθρωπιστική υποχρέωση, που έχει η διεθνής κοινότητα απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς και στην παροχή βοήθειας και καταφυγίου από τον Λίβανο σε πρόσφυγες από τη Συρία, κάτι που όμως, που όπως είπε, έχει επιβαρύνει τα μέγιστα τον Λίβανο, και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε τη στήριξη των φίλων μας στη διεθνή κοινότητα».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι προς τον σκοπό αυτό η Κύπρος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως φίλη χώρα και ως μέλος της ΕΕ.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η επίσκεψη του πέρσι τον Ιούνιο στον Λίβανο και η σημερινή επίσκεψη του κ. Χαρίρι στην Λευκωσία «αποτελούν απόδειξη της στενής σχέσης μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου και της κοινής μας δέσμευσης για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των δεσμών μας στο πολιτικο-οικονομικό πεδίο, αλλά και στις επαφές ανάμεσα στους λαούς μας».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι συζήτησαν μεταξύ άλλων τρόπους προώθησης των διμερών σχέσεων, τις σχέσεις ΕΕ-Λιβάνου και το πώς η Κύπρος μπορεί να στηρίξει ενεργά την ενίσχυση τους. Επίσης συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες μας για συνολική λύση στο Κυπριακό.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι η Κύπρος αναγνωρίζει τις συνεχείς προσπάθειες του Λιβάνου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και επανέλαβε την δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης για τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι «η Κύπρος θα παραδώσει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου».

Επίσης, επαίνεσε την κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου για τη φιλοξενία πέραν του 1.5 εκ. Σύρων προσφύγων. σημειώνοντας τη γενναιοδωρία τους.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι προσβλέπει να φιλοξενήσει προσεχώς την τριμερή σύνοδο Κύπρου - Λιβάνου - Ελλάδας.

ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις