ΚΥΠΡΟΣ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Όχι έτοιμες συνταγές - Να βρεθεί δίκαιη λύση στο Κυπριακό χωρίς έξωθεν πιέσεις

Βλαντιμίρ Πούτιν: Όχι έτοιμες συνταγές - Να βρεθεί δίκαιη λύση στο Κυπριακό χωρίς έξωθεν πιέσεις

Ηχηρό μήνυμα του Ρώσου Προέδρου προς όλες τις κατευθύνσεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό- Τι είπε κατά τη συνάντησή του με το Νίκο Αναστασιάδη στη Μόσχα

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ - «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΤΟΙΜΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΟΥΤΙΝ

Οι διμερείς σχέσεις, η οικονομία, ο τουρισμός και η επίλυση του Κυπριακού ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη Μόσχα.

Ο Β.Πούτιν, τάχθηκε υπέρ μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού ενώ ο κ. Αναστασιάδης από την πλευρά του εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συνεπή και σταθερή στήριξη της Ρωσίας στο πρόβλημα της Κύπρου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος μάλιστα ανέφερε ότι η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να βρεθεί από τους ίδιους τους Κύπριους προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν έξωθεν πιέσεις για επίτευξη αυτού του στόχου.

«Θεωρούμε σημαντικό η τελική λύση να βρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους χωρίς την επιβολή έτοιμων συνταγών έξωθεν και πιέσεων έξωθεν» υπογράμμισε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, αφού σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία και για την ανάγκη να αποκατασταθεί το χριστιανικό στοιχείο στην περιοχή.

«Μιλήσαμε για την ανάγκη αποκατάστασης της χριστιανικής παρουσίας στην περιοχή. Μιλήσαμε για την ανάγκη αποκατάστασης των κοινοτήτων και του κανονικού διαλόγου μεταξύ τους» είπε.

Ο Πρόεδρος Πούτιν καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται θετικά.

Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, σημείωσε πως υπάρχουν προοπτικές στον τομέα της στρατιωτικοτεχνολογικής συνεργασίας ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο κεφάλαιο του τουρισμού.

Ο Βλ. Πούτιν ανέφερε ότι μεταξύ των δύο χωρών υπογράφτηκαν πάνω από 40 διακυβερνητικές και διϋπουργικές συμφωνίες και αναφέρθηκε στο κοινό πρόγραμμα δράσεων για τα έτη 2018–2020, που καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων συνεργασίας. Σημείωσε πως χάρη στις κοινές προσπάθειες, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες της φετινής χρονιάς, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 36%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψαν Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στο πλαίσιο της σημερινής τους συνάντησης, στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, διμερείς συμφωνίες, μνημόνιο συνεργασίας και Κοινή Διακήρυξη ανάμεσα στις δύο χώρες υπέγραψαν Υπουργοί των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν από τους αρμόδιους Υπουργούς των δυο χωρών συμφωνίες μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Εμπορική Ναυτιλία, τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές, τις Θαλάσσιες Μεταφορές, τις Επικοινωνίες και την Τεχνολογία της Πληροφορίας.

Επίσης, υπεγράφη Κοινή Διακήρυξη μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για συνεργασία στον τομέα του Εκσυγχρονισμού των Οικονομιών. Το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης 2018-2020 υπέγραψαν οι δύο Πρόεδροι.

Στο περιθώριο της συνάντησής τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στον Πρόεδρο Πούτιν το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Σχετικές ειδήσεις