ΚΥΠΡΟΣ

Μυρίζει μπαρούτι στην Κύπρο: Η Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην ΑΟΖ

Μυρίζει μπαρούτι στην Κύπρο: Η Ιταλία στέλνει φρεγάτα στην ΑΟΖ

Μετά την παρενόχληση του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά πλοία, η ιταλική κυβέρνηση απαντά με αποστολή φρεγάτας στο «οικόπεδο 3».

Σύμφωνα με άρθρο της ιταλικής ιστοσελίδας rebublika.it, το Ιταλικό Ναυτικό πρόκειται να στείλει νότια της Κύπρου για την προστασία και συνοδεία του Saipem 12000, την φρεγάτα Euro (F575) κλάσης Maestrale, η οποία ανήκει στην ΝΑΤΟική δύναμη Task Group 440.03 που συμμετέχει στην επιχείρηση “Sea Guardian” (12 Φεβρ-4 Μαρτ. 2018) στην Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο.

Η φρεγάτα Euro (F575) είναι το πλησιέστερο Ιταλικό πολεμικό πλοίο στην περιοχή και εκτιμάται ότι θα μπορέσει να φτάσει σύντομα στο πλωτό γεωτρύπανο. Σύμφωνα με το ιταλικό δημοσίευμα, ο κυβερνήτης του Ιταλικού πλοίου έχει εντολή να είναι έτοιμο να βοηθήσει και να συνοδεύσει το Saipem 12000, χωρίς όμως να προκαλέσει τα πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και τα δύο υποβρύχια που βρίσκονται στην περιοχή.

Επιπλέον και αυτό είναι το πιο σημαντικό ο κυβερνήτης της φρεγάτας Euro (F575) έχει εντολές για να συνεργαστεί με την Ελληνική φρεγάτα Λήμνος (F451) και μια Ισπανική φρεγάτα, οι οποίες πλέουν στην περιοχή νότια της Κύπρου.

Η Ιταλική αντίδραση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στρατιωτικά υποτονική, αφού το σκάφος είναι 34 ετών και πρόκειται να αποσυρθεί το 2020. Προφανώς η… απάντηση των Ιταλών δεν αποτελεί δυναμικό μήνυμα προς την Άγκυρα.

Σχετικές ειδήσεις