ΚΥΠΡΟΣ

«Καταπέλτης» η Βρετανία κατά της Τουρκίας: Θέλουμε να γίνουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

«Καταπέλτης» η Βρετανία κατά της Τουρκίας: Θέλουμε να γίνουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Κυπριακή ΑΟΖ | Ειδήσεις: Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα να εγκαταλείψει τις τακτικές των απαράδεκτων προκλήσεων και να άρει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει με τα πολεμικά πλοία της στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, απέστειλε την Παρασκευή η Βρετανία, διά του σερ Άλαν Ντάνκαν, του αρμόδιου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον «Πολίτη της Κύπρου», ο κ. Ντάνκαν κατέστησε πως η χώρα του έχει εγείρει σε επαφές με την Άγκυρα το ζήτημα της τουρκικής δραστηριότητας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και επιθυμεί την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων.

«Το Foreign Office έχει εγείρει τις πρόσφατες εξελίξεις στη θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου με την Τουρκία. Υποστηρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της και θέλουμε να δούμε την εξερεύνηση να προχωρά», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο κ. Ντάνκαν απάντησε με τον τρόπο αυτό σε επιστολή προς το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών που στάλθηκε από τον πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστο Καραολή, και σε γραπτές ερωτήσεις που είχε υποβάλει η βουλευτής βορείου Λονδίνου του Εργατικού Κόμματος Κάθριν Γουέστ.

Ενδεικτικά, ο κ. Καραολής, στην επιστολή του με ημερομηνία 22/02/2018, καλούσε τον Μπόρις Τζόνσον να καταδικάσει εκ μέρους του Λονδίνου τις τουρκικές προκλήσεις και τους «τσαμπουκάδες» των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα, πάντα, με την κυπριακή εφημερίδα, Η πρώτη ερώτηση της Κάθριν Γουέστ, εξάλλου, αφορούσε το ποιες συζητήσεις έχει κάνει ο υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του «σε σχέση με τις επιχειρήσεις πλοίων του τουρκικού ναυτικού πλησίον των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Απαντώντας για λογαριασμό του πολιτικού του προϊσταμένου ο σερ Άλαν ανέφερε: «Το Foreign Office έχει εγείρει τις πρόσφατες εξελίξεις στη θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου με την Τουρκία. Υποστηρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της και θέλουμε να δούμε την εξερεύνηση να προχωρά».

Σχετικές ειδήσεις