ΚΥΠΡΟΣ

Εμπορική σχέση τύπου Ταϊβάν προτείνει για τα κατεχόμενα ο Ε. Μπαγίς

Εμπορική σχέση τύπου Ταϊβάν προτείνει για τα κατεχόμενα ο Ε. Μπαγίς

To γεγονός πως η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τον εναέριο της χώρο στα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροσκάφη δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν θα σημαίνει αναγνώριση της ΤΔΒΚ».


«Εάν αεροπλάνο των εταιριών British Airways ή Air France προσγειωθεί στο Ερτζάν αυτό δεν θα σημαίνει ότι αναγνωρίζουν την ΤΔΒΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαγίς και είπε πως «αυτό θα είναι μία εμπορική σχέση όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ταϊβάν».

Σε σχετική ερώτηση για το αν η Τουρκία έχει σχέδιο Β για την περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «η Τουρκία έχει σχέδια Β, Γ, Δ, ακόμη και σχέδιο Ε», αλλά, όπως σημείωσε, «προς το παρόν ας τα κρατήσουμε για τον εαυτό μας».

Στη συνεδρίαση της τουρκικής Επιτροπής Συντονισμού και Εναρμόνισης ο κ. Μπαγίς είπε πως «υπάρχουν κάποια εμπόδια στις ενταξιακές συνομιλίες». Τόνισε ότι «τα πολιτικά εμπόδια που υπάρχουν στα 20 κεφάλαια που υπολείπονται, των 13 κεφαλαίων τα οποία έχουν ήδη ανοίξει, καθώς και οι ευαισθησίες της Τουρκίας στα 3 κεφάλαια που μπορεί να ανοίξουν, μπορεί να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι έχει σταματήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Ωφέλιμο κρίνει ακόμη ο ίδιος, να διακρίνουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, από τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Παρότι υπάρχουν κάποια εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, συνεχίζεται με περισσότερη αποφασιστικότητα από κάθε άλλη φορά.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως από την αρχή του χρόνου εγκρίθηκαν 21 νόμοι και 93 άλλες ρυθμίσεις στο πλαίσιο της εναρμόνισης με την ΕΕ, ενώ υλοποιήθηκαν και τα κριτήρια για το κλείσιμο δύο κεφαλαίων.

Ο κ. Μπαγίς είπε πως «παρότι έχουν υλοποιηθεί τα κριτήρια, τα κεφάλαια δεν έχουν κλείσει εξαιτίας της στάσης της ΕΕ» και τόνισε ότι «εν τέλει θα αρθούν τα πολιτικά αυτά κριτήρια και ένα- ένα θα ανοίξουν τα κεφάλαια».