ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κυπριακή ΑΟΖ: Ζαλίζουν τα νούμερα - Πόσα δισ. θα πάρει η Κύπρος από το κοίτασμα «χρυσού»

Κυπριακή ΑΟΖ: Ζαλίζουν τα νούμερα - Πόσα δισ. θα πάρει η Κύπρος από το κοίτασμα «χρυσού»
ASSOCIATED PRESS / PATRICK SEMANSKY

Κυπριακή ΑΟΖ: Τεράστια οικονομικά κέρδη για την Κύπρο υπόσχεται η νέα ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον στόχο «Γλαύκος» του Οικοπέδου 10 στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αντώνης Στυλιανού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr.

Όπως εκτιμά ο κ. Στυλιανού, «η ανακάλυψη ενός τόσο μεγάλου κοιτάσματος, ενός ταμιευτήρα άριστης ποιότητας που διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf), θέτει τις βάσεις για την κατασκευή, στο άμεσο μέλλον, ενός τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, η επένδυση του οποίου θα φτάνει τα 10 δισ. ευρώ».

«Αλλάζουν πλήρως οι γεωστρατηγικές ισορροπίες μετά τα εξαιρετικά νέα που έρχονται από το στόχο "Γλάυκος" στην Κυπριακή ΑΟΖ», επισημαίνει στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αντώνης Στυλιανού.

«Υπό το πρίσμα αυτό», υπογραμμίζει ο έγκριτος ακαδημαϊκός «θα πρέπει να μιλούμε για ένα οικονομικό όφελος προς την Κυπριακή Δημοκρατία πολλαπλάσιο της τάξης των 10 δισ. ευρώ».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

«Η Κύπρος αναβαθμίζεται και μαζί της και η Ελλάδα»

Ο Αντώνης Στυλιανού επισημαίνει πως «η ανακάλυψη ενός εμπορεύσιμου κοιτάσματος στο στόχο «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ σηματοδοτεί μια νέα εποχή στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Προσθέτει δε πως οι εξελίξεις από εδώ και στο εξής θα είναι ραγδαίες, «καθώς η Κύπρος καθίσταται ένας σημαντικός ενεργειακός “παίκτης” στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και βεβαίως μαζί της και η Ελλάδα».

«Η Τουρκία επιδίδεται σε πειρατικές ενέργειες»

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δεν παραλείπει, ωστόσο, να αναφερθεί και στη στάση που αναμένεται να τηρήσει από εδώ και στο εξής η Τουρκία.

Επισημαίνει πως δεν αποκλείεται να υπάρξει κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο τονίζει πως «τις εξελίξεις που δρομολογεί η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 10 δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η Τουρκία να τις "φρενάρει"».

Χαρακτηρίζει δε «πειρατικές ενέργειες» τις τουρκικές προκλήσεις τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο και αναφέρεται στις απαράδεκτες κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros όσο και στη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της γείτονος.

«Με τέτοιες συμπεριφορές η Τουρκία καθίσταται ουραγός των γεωπολιτικών εξελίξεων», υπογραμμίζει ο Αντώνης Στυλιανού.

Δείτε επίσης:

Κυπριακή ΑΟΖ: Πώς και γιατί το κοίτασμα «χρυσού» αλλάζει για πάντα τις ισορροπίες στη Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης:

Αν δείτε αυτό στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας πρέπει να φύγετε αμέσως (pics)

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού: Σήμερα πληρώνεται - Ποιοι θα το εισπράξουν

Νέα δημοσκόπηση: Ποιος προηγείται – Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στη χώρα

Σχετικές ειδήσεις