ΚΥΠΡΟΣ

Ιωνάς Νικολάου για serial killer: Η συνείδησή μου με οδήγησε στην παραίτηση - Δεν ευθύνομαι

Ιωνάς Νικολάου για serial killer: Η συνείδησή μου με οδήγησε στην παραίτηση - Δεν ευθύνομαι
Ο κ. Νικολάου έδωσε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση και στον Σπύρο Χαριτάτο

Στην αστυνομία και στους χειρισμούς της, απέδωσε τα λάθη που έγιναν στην πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης αλλοδαπών γυναικών και στις δολοφονίες τους από τον serial Killer, ο υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, λίγο πριν παραδώσει, και επίσημα αύριο (15/5), το υπουργείο. 

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτησή του, στην κρατική τηλεόραση της Ελλάδας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην υπόθεση που συντάραξε την Κύπρο αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Αναλυτικότερα ο κ. Νικολάου έκανε λόγο για λανθασμένους χειρισμούς της Αστυνομίας, ενώ αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στην απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Όσον τους χειρισμούς της Αστυνομίας ο υπουργός είπε ότι θα έπρεπε να επιδεικνύεται περισσότερο υπευθυνότητα όσον αφορά τον χειρισμό των καταγγελιών.

Και μάλιστα όπως τόνισε οι υποθέσεις που σχετίζονται με καταγγελίες και τη διερεύνηση των καταγγελιών, δεν είναι θέμα που αφορά το Υπουργείο και τον Υπουργό, αλλά είναι θέματα που τα χειρίζεται η Αστυνομία, ενώ σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο μπορεί να ζητήσει και την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα, χωρίς καν να ενημερώνει τον Υπουργό.

"Από το χειρισμό των υποθέσεων αυτών, φαίνεται να υπάρχουν κενά και παραλείψεις από μέρους της Αστυνομίας, για τα οποία έχω ζητήσει να διερευνηθούν από την Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων της Αστυνομίας".

"Δύσκολες στιγμές"

Η υπόθεση "Ορέστης" συγκλόνισε όπως είπε τόσο τον ίδιο όσο και την οικογένεια του.

"Δυστυχώς το έγκλημα αυτό μας είχε συγκλονίσει όλους και εγώ δεν είχα ενημέρωση προηγουμένως. Συγκλονισμένοι και περνώντας δύσκολες στιγμές με την οικογένεια μου".

Η παραίτηση

Όπως τόνισε ο Ιωνάς Νικολάου, την ευθύνη δεν είχε ο ίδιος, αλλά άλλοι οι οποίοι δεν υπέδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια.

"Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να γνωστοποιούνται γεγονότα για τις παραλείψεις της Αστυνομίας αλλά και από τη στιγμή που άρχισαν να αποκαλύπτονται οι δολοφονίες, ο τρόπος που ενεργούσε ο ύποπτος και με βασάνισαν ιδιαίτερα. Καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας με είχε συγκλονίσει σε μεγάλο βαθμό σε σημείο που είχα προαποφασίσει τι έπρεπε να κάνω".

Ο Ιωνάς Νικολάου υπέβαλε την παραίτησή του στις 2 Μαΐου 2019 και όπως είπε ο ίδιος είναι "χωρίς επιστροφή".

"Η παραίτηση για μένα ήταν χωρίς επιστροφή καθώς αυτό μου επέβαλλε η συνείδησή μου".

Η συζήτηση με τον Αναστασιάδη

Ο Ιωνάς Νικολάου αναφέρθηκε και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και συγκεκριμένα στη συζήτηση που είχαν πριν υποβάλει την παραίτησή του. Ανέφερε ότι υπάρχει αμέριστη εμπιστοσύνη και πλήρης σεβασμός με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος είχε κάποιους ενδοιασμούς αναφορικά με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

"Συζητήσαμε τους λόγους της παραίτησης μου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε κάποιους ενδοιασμούς και προβληματισμούς. Κυρίως όμως συζητήσαμε τα θέματα τα οποία παρέμειναν σε εκκρεμότητα και κυρίως τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. (...) Όταν υπέβαλα την παραίτησή μου και έγινε αποδεκτή από τον ΠτΔ μου ζήτησε ο Πρόεδρος να παραμείνω μέχρι την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος".

Αύριο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο Ιωνάς Νικολάου θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Μάλιστα ο ίδιος είπε πως υπολείπονται λίγες μόνο ημέρες για να παραδώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές

13η σύνταξη: Δείτε ΕΔΩ πότε θα καταβληθεί και πόσα χρήματα θα πάρετε

Σχετικές ειδήσεις