ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Θα ακολουθήσει η Λαγκάρντ το παράδειγμα του «σούπερ Μάριο»;

Θα ακολουθήσει η Λαγκάρντ το παράδειγμα του «σούπερ Μάριο»;
O Μάριο Ντράγκι με την Κριστίν Λαγκάρντ
AP

Η κρίσιμη συνεδρίαση, τα ομόλογα και οι επιλογές

Ηταν καλοκάιρι του 2012 όταν ο τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι από το Λονδίνο εκστόμισε την ιστορική φράση,«θα κάνω ό,τι κι αν χρειαστεί για να σώσω το ευρώ και πιστέψτε με θα είναι αρκετό», με την οποία επανέφερε την ηρεμία στις αγορές ομολόγων.

Κάτι ανάλογο καλείται να πράξει σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής της ΕΚΤ, προκειμένου να περιορίσει τις αναταράξεις που καταγράφονται στις αγορές ομολόγων και οι οποίες εντείνουν τις ανησυχίες για μια νέα κρίση χρέους.

Για την ιστορία αναφέρουμε πως στο Μάριο Ντράγκι λόγω της καταλυτικής του παρέμβασης η οποία έσωσε το ευρώ, του αποδόθηκε το προσωνύμιο «σούπερ Μάριο», ένα κάπως ανάρμοστο προσωνύμιο για κεντρικό τραπεζίτη, έναν τεχνοκράτη, καθώς παραπέμπει στον ήρωα ενός παιχνιδιού βίντεο της Nintendo, τον υδραυλικό σούπερ Μάριο.

Η έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες. Βασικό θέμα οι δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές ομολόγων και κυρίως σε αυτές της περιφέρειας και ο τρόπος αντιμετώπισής τους.

Τα spreads του Νότου έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά διετίας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για βιωσιμότητα του χρέους των ευάλωτων χωρών και όχι μόνο. Με δεδομένο μάλιστα πως η ΕΚΤ από τον άλλο μήνα θα προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων, το περιβάλλον για τα ομόλογα της περιφέρειας θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Υπό αυτές τις συνθήκες η Ευρωτράπεζα αναμένεται να απλώσει δίχτυ ασφαλείας στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, εγκρίνοντας την επανεπένδυση των αγορών ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης, που έχει σταματήσει πλέον.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε στο 4,72% σε υψηλά 4,5 ετών, ενώ το spread ξεπέρασε τις 300 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020. Την ίδια στιγμή το ιταλικό spread ξεπέρασε τις 250 μονάδες βάσης, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του Μαρτίου του 2020 και του Μαΐου του 2018 όταν η χώρα ήταν αντιμέτωπη με πολιτική κρίση, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2013 και στο 4,18%.

Πάντως χθες η Γερμανίδα Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ανέφερε πως η Ευρωτράπεζα θα κάνει ότι χρειαστεί,για να εξευμενίσει τις αγορές. Θα καταπολεμήσει οποιαδήποτε εκτίναξη του κόστους χρέους των υπερχρεωμένων κρατών μελών αλλά η απάντησή της θα είναι ξεχωριστή για την κάθε περίπτωση και δεν υπάρχει ανάγκη να ανακοινωθεί εκ των προτέρων κάποιο εργαλείο, τόνισε η ίδια.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν και όποτε χρειαστεί, μπορούμε και θα σχεδιάσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε νέα εργαλεία για να διασφαλίσουμε τη μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής και ως εκ τούτου τη βασική εντολή μας για σταθερότητα των τιμών» τόνισε η κα. Σνάμπελ σε ομιλία της στο Παρίσι.

«Η δέσμευσή μας στο ευρώ είναι το εργαλείο μας κατά του κατακερματισμού. Η δέσμευση αυτή δεν έχει όρια» υπογράμμισε. Ο κατακερματισμός είναι η έκφραση που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ αναφερόμενη στον κίνδυνο που απειλεί το χρέος στις πιο αδύναμες χώρες μέλη, όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Σνάμπελ ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα αντιδράσει σε νέες έκτακτες περιστάσεις με υφιστάμενα και δυνητικά νέα εργαλεία, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά με διαφορετικές προϋποθέσεις, μαξιλάρια ασφαλείας και διάρκεια.