ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Έρχεται διευρυμένο Fuel Pass: Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας - Ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες

Έρχεται διευρυμένο Fuel Pass: Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας
Μέσα στην εβδομάδα τα νέα μέτρα στήριξης
PIXABAY

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται οι ανακοινώσεις για το νέο πακέτο μέτρων που θα αφορά τα καύσιμα

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης παρέμβασης θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου και θα έχει διάρκεια τριών μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το fuel pass 2 θα είναι ενισχυμένο σε σχέση με το προηγούμενο τόσο σε ότι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά και τα ποσά που θα λάβουν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «εξετάζεται να δοθούν περισσότερα χρήματα και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια». Η σημαντική υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα, τόσο στο 5μηνο του 2022, όσο και για τον προηγούμενο μήνα άνοιξε το δρόμο για να αποφασιστούν νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα μέτρα στήριξης θα είναι τα εξής: θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass. Το ποσό της επιδότησης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο και επίσης αυξημένη θα είναι η περίμετρος των δικαιούχων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ, καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων. Για το πετρέλαιο κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα. Οι παρεμβάσεις θα εφαρμοσθούν για ένα τρίμηνο, δηλαδή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Στο τραπέζι και νέα «επιταγή ακρίβειας»

Στο μεταξύ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να δοθεί εκ νέου επιταγή ακρίβειας στους ευάλωτους ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ερωτηθείς σε τηλεοπτική του συνέντευξη εάν θα εφαρμοστεί εξ νέου το μέτρο της «επιταγής της ακρίβειας» τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο δήλωσε: «Είναι θέμα αρχής: Πρώτα ενημερώνεις τον Πρωθυπουργό, πρώτα αποφασίζεις με τον Πρωθυπουργό υπό τις κατευθύνσεις και τη καθοδήγησή του ποιες είναι οι προτεραιότητες και μετά ανακοινώνεις μέτρα», απάντησε και συνέχισε λέγοντας ότι «προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου είναι η εύρεση δημοσιονομικού χώρου. Φαίνεται ότι αυτός διαμορφώνεται το τελευταίο δίμηνο. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί για να επιστραφεί όλος στην κοινωνία. Το τι μέτρα θα γίνουν δεν μπορώ να σας πω. Αυτό που θα σας πω είναι ότι προφανώς το οικονομικό επιτελείο έχει αξιολογήσει και έχει αποτιμήσει τα πάντα».

Υπενθυμίζεται ότι «επιταγή ακριβείας» είχε χορηγηθεί το Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Το ποσό της επιταγής ήταν στα 200 ευρώ και οι δικαιούχοι ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ, δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων αλλά και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οι οποίοι είχαν λάβει διπλάσιο ποσό. Επίσης είχε δοθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ήταν σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Σχετικές ειδήσεις