ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Το φάντασμα του πληθωρισμού στοιχειώνει τις ΗΠΑ – Με την πλάτη στον τοίχο η Fed

Το φάντασμα του πληθωρισμού στοιχειώνει τις ΗΠΑ – Με την πλάτη στον τοίχο η Fed
Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στις ΗΠΑ και απειλεί τις αγορές
AP Photo/Richard Drew

Το φάντασμα του πληθωρισμού όχι μόνο έχει επιστρέψει αλλά δείχνει τα δόντια του στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Τον Ιούνιο ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο 9,1%, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 41 ετών και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 1981.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε αυξηθεί κατά 8,6%.

Οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν «πονοκέφαλο» για την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (Fed), καθώς θα πρέπει να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, κάτι που αναμένεται να πλήξει την ανάπτυξη. Ωστόσο η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί μονόδρομο για την τιθάσευση του πληθωρισμού και τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.

Τον περασμένο μήνα η Fed προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, κάτι που είχε να συμβεί από το 1994.

Πάντως οικονομολόγοι και διεθνείς οίκοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως η ΗΠΑ δεν θα αποφύγουν την ύφεση. Ο επικεφαλής της Pimco Andrew Balls εκτιμά πως η πιθανότητα ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί κατακόρυφα και φτάνει στο 50%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναλυτής της TD Securities, Richard Kelly, ο οποίος επεσήμανε πως η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με μια επιθετική Fed και γενικά επιβραδυνόμενη οικονομία είναι μεταξύ των τριών κινδύνων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Οι πιθανότητες ύφεσης τους επόμενους 18 μήνες είναι μεγαλύτερες από 50%» επεσήμανε ο Kelly. Ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί πότε ακριβώς μπορεί να χτυπήσει αυτή η ύφεση. Ο Kelly σημείωσε ότι η οικονομία θα μπορούσε να διολισθήσει σε τεχνική ύφεση -που ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης- μόλις το τέλος του β' 3μηνου του 2022.

Υπο αυτές τις συνθήκες δυσοίωνες είναι ο εκτιμήσεις για την πορεία της Wall Street. H Morgan Stanley «βλέπει» νέα, μεγάλη πτώση στον S&P 500. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η «βουτιά» στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου θα αγγίξει το -22% ή τις 3.000 μονάδες λόγω τω ανησυχιών για επικείμενη ύφεση.