ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού και ένας… χρησμός

Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού και ένας… χρησμός
Ο Thomas Peterffy, εκτιμά ότι ο S&P 500 μπορεί να υποχωρήσει έως και τις 3.000 μονάδες τον Οκτώβριο.
AP / Eduardo Munoz Alvarez

Οικονομολόγοι και βετεράνοι επενδυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει.

Αντιμέτωπες με μια νέα πραγματικότητα είναι οι οικονομίες και τα χρηματιστήρια. Οι πληθωριστικές πιέσεις, η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και η αναιμική ανάπτυξη είναι οι βασικοί «πονοκέφαλοι», τους οποίους οι χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν, προκειμένου να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού επιστρέφει δριμύτερο, με οικονομολόγους και βετεράνους επενδυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει.

Την ίδια στιγμή οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, αφού είναι αναγκασμένες να αυξήσουν τα επιτόκια, γνωρίζοντας πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής οδηγεί σε ύφεση.

H εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σε υψηλό 40 ετών, έχει αυξήσει τις φωνές όσων υποστηρίζουν ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια έως και 1% αργότερα αυτόν τον μήνα, κάτι που θα συνιστούσε μια εξαιρετικά επιθετική κίνηση, μετά την αύξηση των 75 μ.β. του Ιουνίου, τη μεγαλύτερη από το 1994.

Η Bank of America εκτιμά ότι η Fed θα αυξήσει το εύρος-στόχο του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 3,25-3,5% έως το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένης άλλης μιας αύξησης 75 μ.β. στην προσεχή συνεδρίαση της FOMC του Ιουλίου.

Ο αμερικανικός οίκος μειώνει την εκτίμησή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος στο 1,1% και -0,5% το 2023, ενώ προβλέπει πως και τα δύο τρίμηνα φέτος θα είναι με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή η επενδυτική εταιρεία BlackRock προειδοποιεί τους επενδυτές για εποχή μεγάλης αστάθειας και μεταβλητότητας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να περιορίσουν τον πληθωρισμό συνθλίβοντας την ανάπτυξη.

Ο Thomas Peterffy, ο 77χρονος ιδρυτής και πρόεδρος της διαδικτυακής πλατφόρμας συναλλαγών Interactive Brokers δήλωσε στο Forbes ότι ο πληθωρισμός δεν θα κρατήσει μήνες αλλά χρόνια. Ο Peterffy με περιουσία που ξεπερνά τα 18 δισ. δολάρια, προβλέπει πως η πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο θα συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο. Έτσι εκτιμά ότι ο S&P 500 μπορεί να υποχωρήσει έως και τις 3.000 μονάδες τον Οκτώβριο, κάτι που υποδηλωμένε πτώση 21% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σχετικές ειδήσεις