ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - Πιέσεις στην Wall Street

Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - Πιέσεις στην Wall Street
AP

Ανεξέλεγκτος μοιάζει να είναι ο πληθωρισμός και στις ΗΠΑ, παρά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προχωρήσει ήδη η Federal Reserve. 

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο από 8,3% τον Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,4%. Oι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα καταγράψει ετήσια άνοδο 8,1%.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 6,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το 1982. Τον Αύγουστο, ο δομικός δείκτης είχε ενισχυθεί 6,3%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης πραγματοποίησε άλμα 0,6%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσια άνοδο 6,5% και μηνιαία 0,2%.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό εκτινάχτηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Ειδικότερα, η απόδοση του δεκαετούς τίτλου εκτινάχτηκε 15 μονάδες βάσης στο 4,004%, ενώ στο 2ετές κρατικό ομόλογο η απόδοση εκτινάχθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 4,44%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, υποδεικνύοντας περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων της Fed, λένε αναλυτές.

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές στην αμερικανική αγορά την Πέμπτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο σε υψηλό 40 ετών, με τους επενδυτές να αναμένουν συνέχιση της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,7% στις 28.685 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 3,04% χαμηλότερα στις 10.097 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 2,38% στις 3.492 μονάδες.