ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Χρηματιστήρια: Έρχονται πάλι οι «αρκούδες»; - Καμπανάκι από αναλυτές

Χρηματιστήρια: Έρχονται πάλι οι «αρκούδες»; - Καμπανάκι από αναλυτές
Κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν πως η πτώση στα χρηματιστήρια θα συνεχιστεί
Associated Press

Κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν πως η πτώση στα χρηματιστήρια θα συνεχιστεί

Εχει τελειώσει η bear market; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν οι αναλυτές, μετά το ράλι ανακούφισης που καταγράφεται στις αγορές τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τις κεντρικές τράπεζες να προσανατολίζονται στη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων και τις ανησυχίες για ύφεση να παραμένουν, κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν πως η πτώση στα χρηματιστήρια θα συνεχιστεί.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs, Peter Oppenheimer εκτιμά ότι η bear market δεν έχει τελειώσει, καθώς οι συνθήκες που υποδεικνύουν πως οι μετοχές έχουν φτάσει στο κατώτατο σημείο δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποτιμήσεις θα βρεθούν σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω και των υφεσιακών αποτελεσμάτων. Πριν ξεκινήσει η βιώσιμη ανάκαμψη, η ανάπτυξη θα επιδεινωθεί και τα επιτόκια θα κορυφωθούν.

«Κατά την άποψή μας, η ταχύτητα της αύξησης των επιτοκίων έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά, καθώς οι επενδυτές είναι πιθανό να εστιάζουν όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη και την αδυναμία των κερδών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America, που επισημαίνουν ότι οι επενδυτές επέστρεψαν στις μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων περίπου οκτώ μηνών λόγω των ενδείξεων για μείωση του πληθωρισμού, ωστόσο εκτιμούν πως το ράλι θα εξανεμιστεί λόγω των κινδύνων για τα κέρδη και της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America με επικεφαλής τον Michael Hartnett προβλέπουν μια στροφή πολιτικής από τη Fed μόνο τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, επισημαίνοντας ότι η προσδοκία οποιασδήποτε χαλάρωσης πριν από αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος.

Αλλά και η Capital Economics διατηρεί την άποψή της ότι η επερχόμενη ύφεση, η οποία θα είναι βαθιά χρονικά όσο και σφοδρή, θα εκτροχιάσει τις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπει πτώση -20% από τα τρέχοντα επίπεδα στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, στις 3.200 μονάδες, έως τα μέσα του 202. Όπως σημειώνει η επενδυτική εταιρεία, το ράλι στις μετοχές θα αναστραφεί καθώς η παγκόσμια οικονομία σταδιακά θα αρχίσει να διολισθαίνει σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube