ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Εurogroup: Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η ελάφρυνση χρέους 6 δισ.

Εurogroup: Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η ελάφρυνση χρέους 6 δισ.
Με την απόφαση αυτή -όπως τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας

Απόφαση-ορόσημο του Eurogroup για την Ελλάδα σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας

Το Eurogroup, στη χθεσινή συνεδρίασή του, έλαβε μια απόφαση-ορόσημο για την Ελλάδα. Αναγνωρίζει ότι, σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και η οικονομία μας -παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις- καταγράφει θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές. Πιστοποιεί ότι η Ελλάδα, μέσα σε αντίξοες διεθνείς συνθήκες, συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η απόφαση αφορά μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν:

  • Την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία - σημειωτέον- εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019.
  • Τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και
  • Τον μόνιμο μηδενισμό -για πρώτη φορά- του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.

Με την απόφαση αυτή -όπως τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας, αλλά και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ώστε να καταστεί η Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή και η οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφής και κοινωνικά δίκαιη.

Σχετικές ειδήσεις

Ντόναχιου: Ιστορική στιγμή η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα

Eurogroup: Ελάφρυνση χρέους 6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα - Σταϊκούρας: «Απόφαση ορόσημο»

«Κόκκινα» δάνεια: Τρεις τρόποι για να αποφύγουν τις παγίδες οι πολίτες