ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Attica Bank: Τα περίεργα με τη μετοχή και η απραξία της Ε.Κ – Τα αμείλικτα ερωτήματα

Attica Bank: Τα περίεργα με τη μετοχή και η απραξία της Ε.Κ – Τα αμείλικτα ερωτήματα
Pixabay

Attica Bank: Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 477 εκατ. ευρώ και η αποτίμηση πάνω από το P/BV= 2, την ώρα που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαπραγματεύονται με P/BV κοντά στη  μονάδα.

Τα περίεργα με τη μετοχή της Attica Bank συνεχίζονται και τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και οι χρηματιστηριακές αρχές κωφεύουν. Ο τίτλος της τράπεζας με free float περίπου στο 2% επιδίδεται σε ένα ξέφρενο ράλι που όμως δεν δικαιολογείται με όρους αποτίμησης και θεμελιωδών στοιχείων.

Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 477 εκατ. ευρώ και η αποτίμηση πάνω από το P/BV= 2, την ώρα που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαπραγματεύονται με P/BV κοντά στη μονάδα.

Περίεργα πράγμα που δεν εξηγούνται λογικά και γι’ αυτό τίθενται δύο βασικά ερωτήματα. Το πρώτο είναι τι κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Γιατί δεν αναστέλλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής για την προστασία του επενδυτικού κοινού; Και τι κάνουν οι χρηματιστηριακές αρχές; Απλώς παρακολουθούν την περίεργη κίνηση της μετοχής;

Το δεύτερο ερώτημα είναι ποιοι ανεβάζουν τη μετοχή εδώ και αρκετό καιρό κόντρα στα θεμελιώδη του τίτλου και την αποτίμησή της. Στην αγορά κυκλοφορούν φήμες πως πίσω από το άνευ λόγου και αιτίας ξέσπασμα της μετοχής κρύβεται κερδοσκοπικό λόμπι, το οποίο περιέργως, ενώ γνωρίζει ότι με free float 2% και χωρίς να συμμετέχει ο βασικός μέτοχος είναι πιθανόν αν ξεκινήσουν έντονες ρευστοποιήσεις και η «χασούρα» του θα είναι μεγάλη, εν τούτοις συνεχίζει να τοποθετείται στον τίτλο.

Ένα δεύτερο σενάριο υποστηρίζει πως μπορεί όλο αυτό να γίνεται από κάποιον που έχει μετοχές της Τράπεζας Αττικής σε πολύ υψηλότερες τιμές από τις τότε τρέχουσες, και έσπευσε να ανεβάσει την τιμή για ευνόητους λόγους.

Και επειδή στην αγορά οι φήμες για το ποιος κρύβεται πίσω από το αδικαιολόγητο ράλι της μετοχής δίνουν και παίρνουν, είναι υποχρέωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ελέγξει ενδελεχώς της συναλλαγές και να εντοπίσει αν έχουν γίνει παρατυπίες.

Πού είναι χαμένη λοιπόν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Πως είναι δυνατόν από τις 12 Δεκεμβρίου η μετοχή να έχει free float περίπου 2% και να σημειώνει άνοδο πάνω από 300%, χωρίς αυτό να δικαιολογείται με βάση την αποτίμηση.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, το πότε θα γίνει, ποιοι θα είναι ο επενδυτές, αν θα υπάρξει συνένωση δυνάμεων με άλλη τράπεζα είτε χρειαστεί κι άλλη ΑΜΚ.

Και είναι απορίας άξιον γιατί η μετοχή δεν τίθεται σε αναστολή. Ακόμα πιο αξιοπερίεργο είναι γιατί δεν έχει υπάρξει έστω διακοπή της διαπραγμάτευσης του τίτλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που ο τίτλος είχε τρελή διακύμανση μεταξύ του +20% και του -22,5%.

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς

Ίμια: Η θλιβερή επέτειος και οι δύο πιλότοι του Phantom που πέταξαν για πάντα στον ουρανό

Μόνος εναντίον όλων ο Ερντογάν; «Όχι» από ΗΠΑ – Γερμανία, χτύπημα Πομπέο και επικριτικά δημοσιεύματα