ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Πλειστηριασμοί: Όχι πινγκ πονγκ ευθυνών – Εδώ και τώρα προστασία της πρώτης κατοικίας

Πλειστηριασμοί: Όχι πινγκ πονγκ ευθυνών – Εδώ και τώρα προστασία της πρώτης κατοικίας
Eurokinissi

Πλειστηριασμοί: Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν όσοι βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια

Η απόφαση του Αρείου Πάγου που τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις να ενεργούν ως διάδικοι των funds που έχουν επενδύσει στην αγορά χρέους μέσω τιτλοποιήσεων, έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση. Κυρίως όμως έχει εντείνει την αγωνία των «κόκκινων» δανειοληπτών, που πλέον είναι εντελώς απροστάτευτοι στις διαθέσεις των funds.

Είναι βέβαιο πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, με τους ειδικούς να «κρούουν των κώδωνα» του κινδύνου για τα ποσοστό των σπιτιών που θα βγει στο… σφυρί. Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε θα μιλάμε για ένα σοβαρότατο κοινωνικό ζήτημα, με αρνητικές προεκτάσεις σε πολλά επίπεδα.

Λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν τη μοναδική τους κατοικία ποιος έφερε τα funds. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα προστατευτούν από αυτά και πώς θα προφυλάξουν το σπίτι τους. Ας το κατανοήσουν αυτό οι πολιτικές δυνάμεις και ας πάψουν να επιρρίπτουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον.

Δεν είναι λύση μία Πράξη Νομοθετικού Προεχομένου που θα μπλοκάρει τους πλειστηριασμούς μέχρι τις εκλογές. Και μετά τι θα γίνει; Θα χάνουν τα σπίτια τους οι πολίτες χωρείς να ιδρώνει το αφτί κανενός.

Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν όσοι βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια. Ίσως να διευρυνθούν τα κριτήρια ευαλωτότητας, να γίνει πιο αυστηρός έλεγχος στους servicers και να αναγκαστούν με κάποιο τρόπο οι τράπεζες να… τρέξουν τον εξωδικαστικό. Με το να πετάνε όλοι το… τενεκεδάκι παρακάτω, δεν λύνεται το πρόβλημα. Το αντίθετο. Το διογκώνουν και θα έρθει κάποια στιγμή που θα βρεθούν όλοι αντιμέτωποι με τη λαϊκή οργή.

Και ας ευχηθούμε να μην δούμε στην Ελλάδα, εικόνες ανάλογες με εκείνες της Ισπανίας, που πέταγαν τους πολίτες έξω από τα σπίτια τους. Ας υπάρξει μία φορά συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ας βρεθεί ένα πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αφορά όσους πραγματικά, λόγω συνθηκών δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς. Φτάνουν πια οι «κοκορομαχίες» και το πινγκ πονγκ ευθυνών.

Σχετικές ειδήσεις