ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Credit Suisse: Κι όμως οι πολίτες θα πληρώσουν τη διάσωση – 13.500 δολ. βάρος για κάθε Ελβετό

Credit Suisse: Κι όμως οι πολίτες θα πληρώσουν τη διάσωση – 13.500 δολ. βάρος για κάθε Ελβετό
Spencer Platt/Getty Images

Βαρύς είναι ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι Ελβετοί πολίτες προκειμένου να αποκατασταθεί η φήμη της χώρας, ως χρηματοοικονομικού κέντρου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η διάσωση της Credit Suisse ενδέχεται να κοστίσει 12.500 ελβετικά φράγκα (13.500 δολάρια) σε κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στη χώρα.

Η ελβετική κυβέρνηση για να προχωρήσει άμεσα η συμφωνία πώλησης της Credit Suisse στην UBS δεσμεύτηκε να διαθέσει έως και 109 δισεκατομμύρια φράγκα, ένα υπέρογκο ποσό για χώρα των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Αλλά και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα χορηγήσει πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισ. ελβετικά φράγκα (108 δισ. δολάρια) που δεν υποστηρίζεται από κυβερνητική εγγύηση, με βάση τα όσα προβλέπει η συμφωνία που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Το συνολικό ποσό των 209 δισεκατομμυρίων φράγκων που προβλέπεται για τη στήριξη της Credit Suisse ισοδυναμεί με περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελβετίας. Παράλληλα το τίμημα για τη μεγαλύτερη εταιρική διάσωση της Ελβετίας θα μπορούσε να αποδειχτεί τριπλάσιο της διάσωσης ύψους 60 δισεκατομμυρίων φράγκων που χρειάστηκε η UBS το 2008.

Πάντως η διάσωση των καλοπληρωμένων τραπεζιτών έχει προκαλέσει τη μήνι της κοινής γνώμης, με περίπου 200 ανθρώπους να συγκεντρώνονται τη Δευτέρα έξω από τα κεντρικά γραφεία της Credit Suisse στη Ζυρίχη, φωνάζοντας «φάτε τους πλούσιους» και πετώντας αυγά στο κτίριο που βρίσκεται εκεί που χτυπά ο παλμός της οικονομίας.

«Έχουμε βαρεθεί με την ιδέα ότι αν είσαι αρκετά μεγάλος, παίρνεις τα πάντα», δήλωσε ο Christoph Rechsteiner, συνεργάτης της φορολογικής εταιρείας συμβούλων MME με έδρα τη Ζυρίχη. «Ο νόμος αλλάζει για εσάς μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο».

Σημειώνεται πως η ελβετική κυβέρνηση για να επιτευχθεί το deal, συμφώνησε να αλλάξει τη νομοθεσία που προβλέπει έγκριση από τους μετόχους, ενώ την ίδια στιγμή χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή προχώρησε στη διαγραφή ομολόγων αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων φράγκων της Credit Suisse για να αυξήσει το βασικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Σχολιάζοντας του όρους της συμφωνίας ο Christoph Rechsteiner υποστήριξε πως η λύση που προκρίθηκε, καταδεικνύει πως αν όλα πάνε καλά, «η UBS θα έχει τεράστιο κέρδος». Και προσέθεσε: «πήραν την Credit Suisse με... τίποτα και η κυβέρνηση υποστηρίζει τις απώλειες».

Αναφορικά με την εγγύηση των 100 δισεκατομμυρίων φράγκων προς την SNB ο Manuel Ammann, διευθυντής του Ελβετικού Ινστιτούτου Τραπεζών και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen θεωρεί πως δεν είναι κίνδυνος από αυτή την κίνηση, ενώ εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά στα 9 δισεκατομμύρια φράγκα που εγγυάται η κυβέρνηση σε περίπτωση υπερβολικών απωλειών για την Credit Suisse.

Σχετικές ειδήσεις