ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Capital controls από το… παράθυρο στην Τουρκία

Capital controls από το… παράθυρο στην Τουρκία
AP Photo

Οποιος ψάχνει να αγοράσει πολλά δολάρια στην τουρκική αγορά, είναι αναγκασμένος να δώσει εξηγήσεις.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει σφίξει τόσο πολύ τον έλεγχο της στην αγορά συναλλάγματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαΐου που καθίσταται η βασική «προξενήτρα» για τις περισσότερες μεγάλες συναλλαγές, όπως αναφέρουν traders που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Σχεδόν κάθε συναλλαγή μεγαλύτερη από μερικά εκατομμύρια δολάρια υπόκειται στον έλεγχο και την έγκρισή της», είπαν.

Με βάση τα όσα περιγράφουν οι traders, προκύπτει πως η κεντρική τράπεζα έχει επιβάλει capital controls από το… παράθυρο.

Σύμφωνα με τους traders η κεντρική τράπεζα της χώρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις τράπεζες, ενώ παρακολουθεί και ελέγχει τις τιμές όταν εμφανιστεί οποιαδήποτε προσφορά σε πλατφόρμα. Παράλληλα ζητά λεπτομερή αναφορά για τις συναλλαγές. Με την παραπάνω τακτική ουσιαστικά είναι εκείνη που αποφασίζει ποιος πουλά σε ποιον και πόσο. Πάντως η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της Commerzbank στη Φρανκφούρτη σημείωσε πως η εποπτεία που εφαρμόζει στις συναλλαγές η κεντρική τράπεζα προσομοιάζει με «ήπιες μορφές capital control» και υποστήριξε πως δεν αναμένεται να συνεχιστεί μετά τις εκλογές.

Ο Leuchtmann ανέφερε επίσης πως οι αρχές στην Τουρκία θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να μην διαταραχθεί το status quo και να φρενάρουν την υποτίμηση μέχρι να γίνουν οι εκλογές. Ωστόσο τόνισε πως δεν είναι σε θέση καμία κεντρική τράπεζα να καθορίζει σε μόνιμη βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος σε επίπεδα που δεν είναι βιώσιμα. Ετσι κάποια στιγμή οι αρχές θα πρέπει να επιλέξουν είτε στο να κλείσει περαιτέρω το ισοζύγιο κεφαλαίων είτε να υποτιμηθεί η λίρα με ταχύτερο ρυθμό.