ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Οι σορτάκηδες «πυροβολούν» το πετρέλαιο - Στα ύψη τα πτωτικά στοιχήματα

Οι σορτάκηδες «πυροβολούν» το πετρέλαιο - Στα ύψη τα πτωτικά στοιχήματα

Οι κερδοσκόποι πρόσθεσαν περίπου 61.000 συνδυασμένες θέσεις short σε αργό πετρέλαιο και Brent την εβδομάδα έως τις 2 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Intercontinental Exchange Inc

Στα ύψη εκτινάχθηκαν στα short στοιχήματα στο πετρέλαιο, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν τις πτωτικές τους θέσεις στις τιμές του πετρελαίου στις αρχές του 2024 με το γρηγορότερο ρυθμό εδώ και χρόνια.

Οι κερδοσκόποι πρόσθεσαν περίπου 61.000 συνδυασμένες θέσεις short σε αργό πετρέλαιο και Brent την εβδομάδα έως τις 2 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Intercontinental Exchange Inc. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2023 και η δεύτερη μεγαλύτερη από το 2017. Οι traders πετρελαίου ξεκίνησαν το 2024 σε σχετικά χαμηλές βάσεις.

Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές της σε όλους τους αγοραστές για τον Φεβρουάριο, αντανακλώντας μια πιο αδύναμη αγορά, ενώ οι αναλυτές της Wall Street αναθεώρησαν πτωτικά τις προοπτικές τιμών για το έτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν για πρώτη φορά από το 2020 πέρυσι εν μέσω καλύτερης από την αναμενόμενη προσφοράς. Οι τιμές θα μπορούσαν να υποστούν περαιτέρω πίεση αυτή την εβδομάδα, καθώς ξεκινά η ετήσια επανεξισορρόπηση των δύο μεγαλύτερων δεικτών εμπορευμάτων.

Τα κεφάλαια που παρακολουθούν το Bloomberg Commodity Index και τον δείκτη S&P GSCI είναι πιθανό να πουλήσουν περίπου 27.000 συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού αμερικανικού πετρελαίου αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμούν αναλυτές της Citigroup Inc.

Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για την τιμή του αργού τύπου Brent το 2024 κατά 10 δολάρια ανά βαρέλι, σε 70 έως 90 δολάρια. Ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι το Brent θα ανακάμψει στο ανώτατο επίπεδο των 85 δολαρίων ανά βαρέλι τον Ιούνιο του 2024 και θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 81/80 δολάρια το 2024/2025 έναντι 92 δολαρίων προηγουμένως.

«Η Σαουδική Αραβία είναι απίθανο να στηρίξει την αγορά το 2024», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman, προσθέτοντας ότι αναμένουν πλήρη επέκταση των περικοπών του OPEC+.