ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

«Θύμα» του ράλι στις τιμές κακάο τα πασχαλινά αβγά!

«Θύμα» του ράλι στις τιμές κακάο τα πασχαλινά αβγά!

Η παραγωγή κακάο της Γκάνας για τη σεζόν 2023/24 αναμένεται να είναι σχεδόν 40% κάτω από τον στόχο των 820.000 μετρικών τόνων, σύμφωνα με δύο πηγές από τη ρυθμιστική αρχή του τομέα της χώρας.

Η παραγωγή κακάο της Γκάνας για τη σεζόν 2023/24 αναμένεται να είναι σχεδόν 40% κάτω από τον στόχο των 820.000 μετρικών τόνων, σύμφωνα με δύο πηγές από τη ρυθμιστική αρχή του τομέα της χώρας.

Οι ισχυροί εποχικοί άνεμοι και η έλλειψη βροχής είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων. Ωστόσο, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν είναι ο μόνος λόγος. Η Γκάνα λέει επίσης ότι ο «ιός του διογκωμένου βλαστού κακάο», που προκαλεί πτώση των αποδόσεων και σκοτώνει τα κακάο δέντρα, είχε εξαφανίσει περίπου 500.000 εκτάρια καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Η Γκάνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο, πίσω από την Ακτή Ελεφαντοστού. Η Ακτή Ελεφαντοστού δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι αφίξεις κακάο στα λιμάνια της μειώθηκαν κατά 32% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση.

Ακριβότερα τα πασχαλινά αβγά

Η τιμή των πασχαλινών αυγών θα είναι υψηλότερη φέτος, επειδή το κόστος των κόκκων κακάο, του κύριου συστατικού της σοκολάτας, έχει αυξηθεί πολύ. Αυτή η αύξηση της τιμής είναι πολύ μεγαλύτερη από τον συνηθισμένο πληθωρισμό που βλέπουμε κάθε χρόνο. Εν μέρει ο λόγος για αυτό είναι ότι σημειώθηκε μείωση της ποσότητας κακάο που παρασκευάζεται στην Γκάνα.

Οι ισχυροί άνεμοι και όχι αρκετή βροχή δυσκόλεψε την ανάπτυξη των κακαόδεντρων, πλήττοντας την παραγωγή. Επιπλέον, υπάρχει ένας ιός που ονομάζεται ιός του διογκωμένου βλαστού κακάο που έχει επηρεάσει μια μεγάλη έκταση καλλιεργήσιμης γης. Η Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο, έχει επίσης πτώση στην ποσότητα κακάο που εισάγεται στα λιμάνια της. Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν στο να αυξηθεί το κόστος παρασκευής των πασχαλινών αυγών.

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την αύξηση της τιμής, ορισμένες εταιρείες που φτιάχνουν πασχαλινά αυγά μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν τα αυγά μικρότερα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν ακόμα να τα πουλήσουν σε τιμή που μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι άνθρωποι. Αυτό ονομάζεται «συρρικνόμενος πληθωρισμός». Έτσι, όταν πάτε να αγοράσετε φέτος πασχαλινά αυγά, μην εκπλαγείτε αν είναι μικρότερα από το συνηθισμένο.

Η τιμή του κακάο

Η τιμή του κακάο έχει αυξηθεί πολύ. Στο Λονδίνο, κατέγραψε άνοδο κατά 72,5% πέρυσι. Και μόλις τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 48%. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η αύξηση του κόστους των κόκκων κακάο και η μείωση της ποσότητας που παρασκευάζεται, Τα παραπάνω θα έχουν αντίκτυπο στις τιμές που θα πωλούνται τα πασχαλινά αυγά, τα οποία κοστίζουν ακριβότερα. Γι' αυτό οι εταιρείες είναι πιθανό να φτιάξουν μικρότερα πασχαλινά αυγά φέτος, για να μειώσουν το κόστος και να αποκομίσουν κέρδη.