ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Είδος προς εξαφάνιση η σοκολάτα; Σπάει όλα τα ρεκόρ η τιμή του κακάο

Είδος προς εξαφάνιση η σοκολάτα; Σπάει όλα τα ρεκόρ η τιμή του κακάο

Η τιμή του κακάο συνεχίσει να κινείται έντονα ανοδικά ξεπερνώντας τα 6.800 δολάρια ανά τόνο και βαδίζει προς το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα από το 1999

Το ράλι του κακάο δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, με τις τιμές να εκτινάσσονται σε νέο ρεκόρ λόγω των αυξανόμενων φόβων για ελλείψεις εφοδιασμού. Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν πως η σοκολάτα θα είναι δυσεύρετη.

Η τιμή του κακάο συνεχίσει να κινείται έντονα ανοδικά ξεπερνώντας τα 6.800 δολάρια ανά τόνο και βαδίζει προς το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα από το 1999.

Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί καθώς η ξηρασία και οι ασθένειες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες σε βασικούς παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής, απειλώντας να αυξήσουν το κόστος για τους σοκολατοπαραγωγούς που κινδυνεύουν να μετακυλιστούν στους καταναλωτές.

Υπάρχουν επίμονες ενδείξεις περιορισμού των προμηθειών από βασικούς εξαγωγείς. Οι αφίξεις φασολιών στα λιμάνια για αποστολή στην κορυφαία παραγωγό της Ακτής Ελεφαντοστού τρέχουν περίπου το ένα τρίτο πίσω από τον ρυθμό του περασμένου έτους, ενώ οι εξαγωγές της Νιγηρίας μειώθηκαν τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι στις 25 Ιανουαρίου, η ρυθμιστική αρχή κακάο της Ακτής Ελεφαντοστού, Le Conseil Cafe-Cacao, διέκοψε τις μελλοντικές πωλήσεις κακάο για τη σεζόν 2024/25 μέχρι να αποκτήσει σαφή εικόνα της αναμενόμενης παραγωγής στη χώρα. Η διακοπή προκάλεσε αναταραχή των προμηθειών κακάο της περιοχής και ο αντίκτυπος θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει τις ανησυχίες για την προσφορά.

Η αδυναμία στις αφίξεις φασολιών και οι κίνδυνοι χαμηλότερης παραγωγής από τη μικρότερη συγκομιδή μεσαίας καλλιέργειας «έγιναν ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα κακάο για την εκπλήρωση των ήδη συμφωνημένων υποχρεώσεων πωλήσεων», έγραψε σε έκθεση ο επικεφαλής της Saxo Bank AS Commodity Strategy, Ole Hansen. Οι σοκολατοποιοί πιθανότατα αναγκάζονται να εισέλθουν στην αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης για να εξασφαλίσουν προμήθειες, πρόσθεσε.

Η τελευταία έκθεση για τις τοποθετήσεις των traders στις ΗΠΑ έδειξε ότι η πρόσφατη άνοδος στο κακάο δεν οφείλεται σε διαχειριστές χρημάτων, καθώς τα αμοιβαία κεφάλαια ήταν καθαροί πωλητές των long θέσεων τους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι στην αγορά υπάρχει έντονη δραστηριότητα των hefge funds που μειώνουν τις θέσεις πώλησης και καλύπτουν αντιστάθμιση κινδύνου, ανέφερε ο Ole Hansen της Saxo Bank.

Στην αγορά κακάο, το «έξυπνο χρήμα» έχει χτίσει μια ανοδική θέση άνω των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αγοράζοντας συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, που δεσμεύονται να αγοράζουν κακάο στο μέλλον σε προκαθορισμένη και υψηλότερη τιμή.

Η κρίση της σοκολάτας

Όπως ανέφερε το περιοδικό Time, ο κλάδος βρίσκεται υπό πίεση, καθώς oι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τις φυτείες και είναι ορατός ο κίνδυνος να εξαφανιστεί η σοκολάτα. Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, ενδεχομένως η σοκολάτα να γίνει είδος προς εξαφάνιση, δεδομένου ότι η πρόσβαση στο κακάο θα είναι πιο δύσκολη και δαπανηρή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να επικεντρώνονται σε εναλλακτικές σοκολάτες.