ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Πλήγμα για τα πολυτελή ρολόγια – Βουτιά στις πωλήσεις

Πλήγμα για τα πολυτελή ρολόγια – Βουτιά στις πωλήσεις
Pexels

O αγοραστικός ενθουσιασμός έχει ξεθωριάσει πλέον εν μέσω πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή αλλά και λόγω της ασθενικής οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι πωλήσεις ρολογιών πολυτελείας υπέστησαν σοβαρό πλήγμα πέρυσι, καθώς οι πρόθυμοι αγοραστές έγιναν προσεκτικοί εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών και εξασθένισης του ενθουσιασμού για ακριβά ρολόγια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Οι συνολικές πωλήσεις ρολογιών στους κορυφαίους οίκους δημοπρασιών μειώθηκαν κατά 13% στα 610 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (696 εκατομμύρια δολάρια) το 2023 από τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2022, σύμφωνα με την έκθεση Hammertrack που δημοσίευσε ο σύμβουλος του κλάδου Mercury Project.

Η ζήτηση εκτοξεύθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία, καθώς οι αγοραστές με μετρητά, ενισχυμένοι περαιτέρω από το χαμηλό κόστος δανεισμού, ώθησαν τις τιμές των σπάνιων ρολογιών από μάρκες όπως η Rolex και η Patek Philippe σε πρωτοφανή επίπεδα. O αγοραστικός ενθουσιασμός έχει ξεθωριάσει πλέον εν μέσω πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή αλλά και λόγω της ασθενικής οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο απολογισμός του 2023, ο οποίος παρακολουθεί τις πωλήσεις από οίκους δημοπρασιών, συμπεριλαμβανομένων των Antiquorum, Bonhams, Christie's, Phillips, Poly Auction και Sotheby's, καταδεικνύει ότι οι μέσες τιμές των παρτίδων μειώθηκαν 3% στα 48.600 φράγκα πέρυσι, σύμφωνα με το Mercury Project.

Πολύ λιγότερα ρολόγια πωλήθηκαν σε πάνω από ένα εκατομμύριο φράγκα το 2023, με πτώση 41% σε 58, από 98 το 2022. Ωστόσο, η συνολική αξία ρολογιών που πωλήθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο φράγκα σε δημοπρασία αυξήθηκε κατά 2% στα 122,6 εκατομμύρια φράγκα.

Η Patek Philippe κυριάρχησε στη λίστα με τα ρολόγια με τις υψηλότερες τιμές, αντιπροσωπεύοντας τρία στα πέντε από τα πιο ακριβά που πουλήθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση.