ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Σε βαθιά κρίση η παγκόσμια αγορά σοκολάτας – Εκτόξευση στις τιμές

Σε βαθιά κρίση η παγκόσμια αγορά σοκολάτας – Εκτόξευση στις τιμές

Οι παραγωγοί σοκολάτας έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές στους καταναλωτές, μετά από τρία χρόνια κακής συγκομιδής κακάο

Μεγάλα αφρικανικά εργοστάσια κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Γκάνα σταμάτησαν ή μείωσαν την επεξεργασία κακάο επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν κόκκους, ανέφεραν τέσσερις εμπορικές πηγές, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές της σοκολάτας σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να εκτοξευθούν στα ύψη.

Οι παραγωγοί σοκολάτας έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές στους καταναλωτές, μετά από τρία χρόνια κακής συγκομιδής κακάο, κάτι που αναμένεται και φέτος στις δύο χώρες που παράγουν σχεδόν το 60% του παγκόσμιου κακάο.

Οι τιμές του κακάο έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, χτυπώντας ιστορικά ρεκόρ.

«Χρειαζόμαστε σημαντική μείωση της ζήτησης για να ανταπεξέλθουμε στην καταστροφή της προσφοράς», δήλωσε ο Steve Waterridge της Tropical Research Services, παγκόσμιος ειδικός στο κακάο. Οι σοκολατοποιοί δεν μπορούν να παράγουν σοκολάτα χρησιμοποιώντας ωμό κακάο και βασίζονται σε επεξεργαστές για να μετατρέψουν τους κόκκους σε βούτυρο και σε ποτό που μπορεί να γίνει σοκολάτα.

Βάζουν λουκέτο εργοστάσια στην Ακτή Ελεφαντοστού

Αλλά οι μεταποιητές λένε ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν κόκκους κακάο. Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία επεξεργασίας κόκκων Transcao, ένα από τα εννέα μεγάλα εργοστάσια της χώρας, δήλωσε ότι σταμάτησε να αγοράζει κόκκους λόγω της τιμής τους. Και σημείωσε ότι εξακολουθούσε να επεξεργάζεται από το απόθεμα, αλλά δεν ανέφερε μέχρι πότε θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Δύο πηγές από τον κλάδο που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για το θέμα.

Μία από τις δύο πηγές είπε ότι περισσότερα μεγάλα κρατικά εργοστάσια θα μπορούσαν να κλείσουν σύντομα στην κορυφαία παραγωγό, την Ελεφαντοστού, η οποία παράγει σχεδόν το μισό κακάο στον κόσμο.

Οι ίδιες δύο πηγές ανέφεραν ότι ακόμη και ο παγκόσμιος έμπορος Cargill δυσκολεύτηκε να προμηθευτεί κόκκους για το σημαντικό εργοστάσιο επεξεργασίας της στην Ακτή Ελεφαντοστού, σταματώντας τις εργασίες για περίπου μια εβδομάδα τον περασμένο μήνα .

Σοβαρό πρόβλημα και στην Γκάνα

Στη Νο. 2 παραγωγό κακάο, την Γκάνα, τα περισσότερα από τα οκτώ εργοστάσιά της, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής εταιρείας επεξεργασίας κακάο (CPC), έχουν επανειλημμένα αναστείλει τις εργασίες για εβδομάδες από τότε που ξεκίνησε η σεζόν τον Οκτώβριο, ανέφεραν δύο διαφορετικές πηγές του κλάδου.

Η CPC είπε ότι λειτουργεί με περίπου το 20% της χωρητικότητας λόγω της έλλειψης κόκκων.

Το ράλι τιμών έχει εκτροχιάσει έναν εδραιωμένο μηχανισμό για το παγκόσμιο εμπόριο κακάο, μέσω του οποίου οι αγρότες πωλούν κόκκους σε τοπικούς αντιπροσώπους που τους πωλούν σε εργοστάσια επεξεργασίας ή παγκόσμιους εμπόρους.

Αυτοί οι έμποροι στη συνέχεια πωλούν κόκκους ή προϊόντα κακάο -βούτυρο, σκόνη και ποτό κακάο - σε παγκόσμιους γίγαντες της σοκολάτας.

Σε κανονικούς καιρούς, η αγορά ρυθμίζεται έντονα - οι έμποροι και οι μεταποιητές αγοράζουν κόκκους από τοπικούς αντιπροσώπους έως και ένα χρόνο νωρίτερα σε προσυμφωνημένες τιμές. Στη συνέχεια, οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές ορίζουν χαμηλότερες τιμές που μπορούν να χρεώσουν οι αγρότες για τους κόκκους.

Ωστόσο, σε καιρούς έλλειψης όπως φέτος, το σύστημα καταρρέει. Οι τοπικοί αντιπρόσωποι συχνά πληρώνουν στους αγρότες ένα ασφάλιστρο σε προσυμφωνημένη τιμή για να εξασφαλίσουν τους κόκκους.

Στη συνέχεια, οι έμποροι πωλούν τους κόκκους στην αγορά σε υψηλότερες τιμές αντί να τα παραδίδουν σε προσυμφωνημένες τιμές.

Καθώς οι παγκόσμιοι έμποροι σπεύδουν να αγοράσουν αυτούς τους κόκκους με κάθε τιμή για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με τις εταιρείες σοκολάτας, οι τοπικοί μεταποιητές ξεμένουν από κόκκους κακάο.

Οι αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας συνήθως προσπαθούν να προστατεύσουν τα τοπικά φυτά, εκδίδοντας φθηνά δάνεια ή περιορίζοντας τους όγκους που μπορούν να αγοράσουν οι παγκόσμιοι έμποροι.

Φέτος, ωστόσο, τα φυτά δεν παράγουν το κακάο που είχαν προπαραγγείλει και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν σε υψηλότερες τιμές spot.

Ήδη, οι σοκολατοποιοί έχουν αυξήσει τις τιμές. Τα καταστήματα λιανικής στις ΗΠΑ χρεώνουν 11,6% περισσότερο για προϊόντα σοκολάτας πέρυσι σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana.

Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICCO) αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή κακάο θα μειωθεί κατά 10,9% σε 4,45 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αυτή τη σεζόν.

Η αναντιστοιχία προσφοράς-ζήτησης θα αφήσει την αγορά με έλλειμμα 374.000 τόνων αυτή τη σεζόν, από 74.000 τόνους την περασμένη σεζόν, σύμφωνα με το ICCO.

Αυτό σημαίνει ότι οι μεταποιητές και οι εταιρείες σοκολάτας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αποθέματα κακάο για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους. Η ICCO αναμένει ότι τα παγκόσμια αποθέματα κακάο θα πέσουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών μέχρι το τέλος της σεζόν.

Η Waterridge της Tropical Research δήλωσε ότι η αγορά κακάο θα μπορούσε να παρουσιάσει άλλο έλλειμμα την επόμενη σεζόν με βάση τη σοβαρότητα της νόσου των κόκκων κακάο στη Δυτική Αφρική. Σημειώνεται πως η αγορά κακάο έχει να δει τέσσερα διαδοχικά έτη ελλείμματος από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.