ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Ρεκόρ στις τιμές του κακάο - Χρυσός τα πασχαλινά αυγά

Ακρίβεια: Ρεκόρ στις τιμές του κακάο - Χρυσός τα πασχαλινά αυγά

Τα ρεκόρ που σημειώνονται στις τιμές του κακάο ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές της σοκολάτας 

Καθώς οι καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική έχουν πληγεί από ασθένειες και μια σειρά ακραίων καιρικών συνθηκών, η παγκόσμια αγορά κακάο οδεύει προς μία τρίτη συνεχόμενη χρονιά ελλείμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πιο ενεργό συμβόλαιο κακάο στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκε στα 8.394 δολάρια ανά μετρικό τόνο, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί.

Πλέον, οι τιμές του κακάο έχουν σκαρφαλώσει πάνω από το ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από σχεδόν μισό αιώνα, ανεβάζοντας το κόστος για τους σοκολατοποιούς και τους αρτοποιούς, ενώ οι λάτρεις της σοκολάτας βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να την απολαύσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από τρεις μήνες, με αποτέλεσμα οι σοκολατοβιομηχανίες να πασχίζουν να εξασφαλίσουν προμήθειες και το κόστος των προϊόντων τους να αυξάνεται για τους καταναλωτές.

Παράλληλα, τα εργοστάσια επεξεργασίας του κακάο στην Δ. Αφρική διακόπτουν τη λειτουργίας τους και οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τις εισαγωγές στην Ευρώπη ενισχύουν τα εμπόδια στην προμήθεια της πρώτης ύλης.

Πασχαλινά αυγά

Αυτό το σκηνικό αναμένεται να φανεί έντονα στις τιμές των πασχαλινών αυγών οι οποίες θα είναι υψηλότερες φέτος, επειδή το κόστος των κόκκων κακάο, του κύριου συστατικού της σοκολάτας, έχει αυξηθεί πολύ. Το ράλι του κακάο επιταχύνεται λίγο πριν από το Πάσχα, μια γιορτή που σε πολλές αγορές έχει συνδεθεί με την κατανάλωση σοκολάτας.

Ενώ οι παραγωγοί αγοράζουν το κακάο μήνες νωρίτερα, το ράλι αρχίζει να φαίνεται και στις τιμές στο ράφι, με ορισμένες σοκολάτες να γίνονται πιο ακριβές, μικρότερες ή να γεμίζουν με άλλες γεύσεις για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην τιμή.