ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Έρχεται διπλασιασμός στην τιμή της σοκολάτας; Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις

Έρχεται διπλασιασμός στην τιμή της σοκολάτας; Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις

«Το είδος της σοκολάτας που έχουμε συνηθίσει να τρώμε, θα γίνει πολυτέλεια», αναφέρουν οι ειδικοί

H ραγδαία μείωση στην παραγωγή κακάο στη Γκάνα και στην Ακτή Ελαφαντοστού, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας προσφοράς έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ την τιμή του εμπορεύματος.

Οι εκτιμήσεις για ελλείψεις σε κόκκους κακάο –την πρώτη ύλη για τη σοκολάτα– έχουν διπλασιάσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στη Νέα Υόρκη φέτος και δεν φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει άμεσα υποχώρηση στις τιμές.

Περισσότεροι από 20 αγρότες, ειδικοί και εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η υποχώρηση στην παραγωγή κακάο οφείλεται , στην κλιματική αλλαγή, την κακοδιαχείριση του κλάδου και τη ραγδαία εξάπλωση ασθενειών.

Στην πιο αποθαρρυντική αξιολόγησή του μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το 2018 και έλαβε το Reuters, το συμβούλιο μάρκετινγκ κακάο της Γκάνας Cocobod εκτιμά ότι 590.000 εκτάρια (1,45 εκατομμύρια στρέμματα) φυτειών έχουν μολυνθεί από διογκωμένο βλαστό, έναν ιό που θα καταστρέψει πολλά δέντρα.

Η Γκάνα σήμερα έχει περίπου 1,38 εκατομμύρια εκτάρια (3,41 εκατομμύρια στρέμματα) γης υπό καλλιέργεια κακάο, αριθμός που είπε η Cocobod περιλαμβάνει μολυσμένα δέντρα που εξακολουθούν να παράγουν κακάο.

«Η παραγωγή βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη πτώση», δήλωσε ο Steve Waterridge, ειδικός στο κακάο στην Tropical Research Services. «Δεν θα είχαμε τη χαμηλότερη σοδειά εδώ και 20 χρόνια στην Γκάνα και τη χαμηλότερη εδώ και οκτώ χρόνια στην Ακτή Ελεφαντοστού, αν δεν είχαμε φτάσει σε οριακό σημείο».

Πρόκειται για μια αυθαιρεσία χωρίς εύκολες επιδιορθώσεις που έχει συγκλονίσει τις αγορές και θα μπορούσε να σημάνει την αρχή του τέλους της κυριαρχίας του κακάου της Δυτικής Αφρικής, υποστήριξαν οι ειδικοί στο Reuters. Αυτό μπορεί να ανοίξει την πόρτα για τους ανερχόμενους παραγωγούς, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική.
Και ενώ εκατομμύρια καλλιεργητές κακάο στη Δυτική Αφρική αντιμετωπίζουν μια οδυνηρή στιγμή, είναι μια αλλαγή που θα γίνει επίσης αισθητή στις πλούσιες καταναλωτικές αγορές, τα επόμενα χρόνια.

Οι αγοραστές που αγοράζουν πασχαλινά γλυκίσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακαλύπτουν ότι η σοκολάτα στα ράφια των καταστημάτων είναι περισσότερο από 10% πιο ακριβή από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής εταιρείας NielsenIQ.

Δεδομένου ότι οι παραγωγοί σοκολάτας τείνουν να περιορίζουν τις αγορές κακάο μήνες νωρίτερα, οι αναλυτές τόνισαν ότι οι καταστροφικές καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική θα επιφέρουν και νέες ανατιμήσεις μέσα στο έτος.

«Το είδος της σοκολάτας που έχουμε συνηθίσει να τρώμε, θα γίνει πολυτέλεια», είπε ο Τεντ Τζορτζ, ειδικός σε εμπορεύματα με επίκεντρο την Αφρική της Kleos Advisory. «Θα είναι διαθέσιμο, αλλά θα είναι ακριβότερο κατά 100%», εκτίμησε Τεντ Τζορτζ.