ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Κακάο και σοκολάτα από….χρυσάφι – Στα ύψη οι τιμές

Κακάο και σοκολάτα από….χρυσάφι – Στα ύψη οι τιμές
unsplash

Η Hershey έχει προβλέψει σταθερή αύξηση κερδών για το έτος λόγω της αύξησης των τιμών του κακάο

Νέο ρεκόρ χτύπησε η τιμή του κακάο, η οποία εκτοξεύθηκε στα 10.030 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το εμπόρευμα σπάει το όριο των 10.000 δολαρίων. Το κακάο έχει εκτιναχθεί φέτος σχεδόν κατά 138%.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες έχουν επηρεάσει την παραγωγή στη Δυτική Αφρική, η οποία παράγει περίπου το 70% του παγκόσμιου κακάο. Οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, έχουν πληγεί από το συνδυασμό έντονης βροχής, ξηρής ζέστης και ασθενειών.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η ισχυρή βροχόπτωση και η εξάπλωση της νόσου του μαύρου λοβού στις δύο χώρες επηρέασαν τη γεωργία, σύμφωνα με έκθεση του Νοεμβρίου από τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο. Οι κακές οδικές συνθήκες δυσκόλεψαν επίσης τη μεταφορά των διαθέσιμων κόκκων στο λιμάνι, σύμφωνα με την έκθεση.

«Καθώς αυτές οι δύο κορυφαίες χώρες παραγωγής προμηθεύουν περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων κόκκων κακάο, οποιαδήποτε αλλαγή στην παραγωγή τους τείνει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά», ανέφερε η ICCO.

Οι αφίξεις σε λιμάνια της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Γκάνας μειώθηκαν κατά 28% και 35% αντίστοιχα από την αρχή της σεζόν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση της ICCO του Φεβρουαρίου.

Η Hershey έχει προβλέψει σταθερή αύξηση κερδών για το έτος λόγω της αύξησης των τιμών του κακάο. Η εταιρεία ανέφερε καθαρά κέρδη τέταρτου τριμήνου ύψους 349 εκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένα περίπου κατά 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

«Καθώς εξετάζουμε αυτές τις τιμές ρεκόρ του κακάο, σίγουρα είναι μια δυναμική αγορά και είναι μια πρόκληση, αλλά έχουμε ζήσει την αστάθεια της αγοράς και τις διακυμάνσεις στο κόστος των εισροών στο παρελθόν», δήλωσε στο CNBC, τον Φεβρουάριο, η διευθύνουσα σύμβουλος της Hershey, Michele Buck.

«Έχουμε μια καλή στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου και έχουμε πολύ καλή ορατότητα τιμών σε αυτές τις εισροές το 2024», είπε.

Aπό την πλευρά τους οι σοκολατοποιοί είναι έτοιμοι να αυξήσουν ξανά τις τιμές για να περιορίσουν τις συνέπειες από την κρίση στην αγορά κακάο. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόσθετη πίεση στα περιθώρια κέρδους τους, καθώς οι αντισταθμίσεις τους που προστατεύουν το κόστος των εμπορευμάτων λήγουν αργότερα φέτος και το επόμενο έτος.

Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών έρχονται σε μια ευαίσθητη στιγμή, καθώς οι καταναλωτές έχουν κουραστεί από τις πληθωριστικές πιέσεις που οδηγούν σε συνεχείς αυξήσεις τις τιμές των προϊόντων. Γι’ αυτό το λόγο οι εποχικές πωλήσεις. Οι πασχαλινές πωλήσεις καραμέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή σοκολάτας στον κόσμο, αναμένεται να φτάσουν τουλάχιστον το περσινό σύνολο των περίπου 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και αυτό θα οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών και όχι στον όγκο πωλήσεων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστείων.

Σχετικές ειδήσεις