ΚΟΣΜΟΣ

Aκριβή μου σοκολάτα: Φόβοι για ελλείψεις και ανατιμήσεις «φωτιά» στην τιμή του κακάο εν όψει Πάσχα

Απλησίαστα τα σοκολατένια πασχαλινά λαγουδάκια
Απλησίαστα τα σοκολατένια πασχαλινά λαγουδάκια
ΑΡ

Η σοκολάτα γίνεται πιο ακριβή, καθώς η παγκόσμια προσφορά κακάο αντιμετωπίζει έλλειψη

Εν όψει του Πάσχα, οι καταναλωτές θα δουν αναπόφευκτα τις αγαπημένες τους σοκολατένιες λιχουδιές να παίρνουν την ανιούσα, καθώς οι τιμές του κακάο έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά λόγω της μείωσης της προσφοράς που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Wells Fargo.

Από τον περασμένο μήνα, η παγκόσμια τιμή του κακάο έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 1977, αναφέρει η έκθεση. Σε δύο μήνες, η παγκόσμια τιμή του κακάο εκτοξεύτηκε πάνω από 75%, από 4.094 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις 8 Ιανουαρίου σε 7.170 δολάρια στις 6 Μαρτίου.

Η αλλαγή του καιρού απειλεί την υγεία και την παραγωγή των κακαόδεντρων, λένε οι επιστήμονες. Οι έντονες βροχοπτώσεις την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο προκάλεσαν αύξηση των ασθενειών, ενώ οι αγρότες κακάο στη Δυτική Αφρική αντιμετωπίζουν αυξημένες θερμοκρασίες και ακραίους ανέμους από το φετινό «Ελ Νίνιο».

Τα κακαόδεντρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην κλιματική αλλαγή, καθώς αναπτύσσονται μόνο σε μια στενή ζώνη περίπου 20 μοιρών γύρω από τον ισημερινό. Η πλειονότητα της παγκόσμιας παραγωγής κακάο συγκεντρώνεται στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Γκάνα, η Ακτή του Ελεφαντοστού, το Καμερούν και η Νιγηρία.

Οι τιμές του κακάο αυξάνονται σταθερά καθώς η προσφορά μειώνεται σταδιακά. Αυτή είναι η τρίτη χρονιά που οι συγκομιδές κακάο λιγοστεύουν, ανέφερε η έκθεση. Μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου, οι αποστολές κακάο από την Ακτή του Ελεφαντοστού ήταν 32% χαμηλότερες από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο προέβλεψε ότι το παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς κακάο θα αυξηθεί κατά 405% από το 2022/23 έως το 2023/24. Καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει μόνο την απειλή για την παραγωγή κακάο, οι τιμές πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το 2025, προειδοποιούν οι ειδήμονες.

Η άνοδος των τιμών «υποδηλώνει ότι οι κατασκευαστές θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές» μειώνοντας παράλληλα την παραγωγή, δήλωσε στο USA TODAY ο Ντέιβιντ Μπραντς, Sector Manager του Wells Fargo Agri-Food Institute και συγγραφέας της έκθεσης.

Ο Μπράντς αναμένει επίσης μείωση της ζήτησης από τους καταναλωτές, ειδικά καθώς οι άνθρωποι ήδη αγωνίζονται να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης εν μέσω υψηλού πληθωρισμού. «Πολυτέλειες όπως η σοκολάτα, που συνήθως είναι παρορμητικές αγορές στο ταμείο του παντοπωλείου ή του ψιλικατζίδικου, θα δεχτούν πλήγμα», είπε.

Οι κολοσσοί ζαχαροπλαστικής προσαρμόζονται επίσης μειώνοντας το μέγεθος των σοκολατών τους ή διαφοροποιώντας και μειώνοντας το συστατικό κακάο στα προϊόντα τους. O Mισελ Μπακ, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Hersey, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες σοκολάτας στον κόσμο, δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία αναμένει περιορισμένη αύξηση κερδών φέτος λόγω της αύξησης των τιμών, αλλά «τα ισχυρά μας σχέδια μάρκετινγκ , η καινοτομία και οι επενδύσεις επωνυμίας θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη κορυφαίας γραμμής και θα καλύψουν τις εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών».