ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Εφιαλτική πρόβλεψη – Ετοιμαστείτε: Σκάει «φούσκα» σε μετοχές, ομόλογα ακίνητα;

Εφιαλτική πρόβλεψη – Ετοιμαστείτε: Σκάει «φούσκα» σε μετοχές, ομόλογα ακίνητα;
Αρχείου

Γνωστός επενδυτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέπει μια επική συντριβή και διαφημίζει τα αγαπημένα του περιουσιακά στοιχεία εδώ και χρόνια

Οι μετοχές και τα ακίνητα θα καταρρεύσουν όταν σκάσει η «φούσκα των πάντων», οπότε αγοράστε χρυσό, ασήμι και bitcoin, λέει Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, πολυεκατομμυριούχος, επενδυτής, επιχειρηματίας και οικονομολόγος.

«Τα πάντα (μετοχές, ομόλογα, ακίνητη περιουσία) είναι μια μεγάλη φούσκα», ανέφερε σε πρόσφατη ανάρτησή του στο X. «Το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε 90 ημέρες. Προς πτώχευση οι ΗΠΑ. Σώστε τον εαυτό σας. Αγοράστε περισσότερο πραγματικό χρυσό, ασήμι, bitcoin», σημείωσε.

Η ζοφερή πρόβλεψη και οι συστάσεις του συγγραφέα του «Rich Dad Poor Dad» δεν θα εκπλήξουν τους οπαδούς του. Ο γνωστός επενδυτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέπει μια επική συντριβή και διαφημίζει τα αγαπημένα του περιουσιακά στοιχεία εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά ρεκόρ φέτος. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν ευνοηθεί από τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, ο επίμονος πληθωρισμός και η άνθηση της αγοράς εργασίας έχουν τροφοδοτήσει τους φόβους ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει το κλίμα στα χρηματιστήρια και να αυξήσει τις αποδόσεις των ομολόγων, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές τους.

Εν τω μεταξύ, ο φορτωμένος με χρέη τομέας εμπορικών ακινήτων έχει πληγεί από μια τριπλή πτώση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, το αυξανόμενο κόστος επιτοκίων και μια πιστωτική κρίση, καθώς οι περιφερειακές τράπεζες δεν δανειοδοτούν ιδιοκτήτες ακινήτων.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των κατοικιών βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Αυτό συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν έναν οδυνηρό συνδυασμό υψηλότερων τιμών στα καύσιμα, στα τρόφιμα και στα ενοίκια, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι μηνιαίες πληρωμές για τις πιστωτικές κάρτες, τα δάνεια αυτοκινήτων και τα στεγαστικά δάνειά.

Ο Κιγιοσάκι είναι επιφυλακτικός με τις συναρπαστικές αποδόσεις τιμές κάποιων περιουσιακών στοιχείων, λόγω μια σειρά αρνητικών παραγόντων. Θεωρεί τον χρυσό και το ασήμι ως ανώτερα από το δολάριο επειδή η αξία τους δεν θα διογκωθεί εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίσει να ξοδεύει πρωτοφανή ποσά, ωθώντας το εθνικό χρέος σε νέα υψηλά.

Ωστόσο, ο Κιγιοσάκι έχει προβλέψει αρνητικές εξελίξεις, κάτι που λίγοι το έχουν κάνει.
«Τηλεφώνησα στη Lehman Brothers πριν από χρόνια και νομίζω ότι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse», προέβλεψε τον Μάρτιο του περασμένου έτους, σχεδόν μια εβδομάδα πριν η UBS εξαγοράσει την προβληματική ελβετική τράπεζα

Σχετικές ειδήσεις